0

К араме с гондоли снимките, които са основната част от БГ проекта за архитектурното биенале във Венеция.

Това стана ясно от вчерашната пресконференция в Министерството на културата. Изкуствоведът Борис Данаилов, който е началник на политическия кабинет на министъра на културата и член на журито, с патос обяви: „Бюджетът за участието на България е 400 000 лв. От тях около 124 000 лв. са за залата за години напред. В сумата влизат застраховките и настаняването, наемането на италиански работници, скъпо струващ транспорт, защото всичко се пренася с гондоли“. Освен това държавата дава още 70 бона на проекта победител. Както „Телеграф“ писа, той е съставен основно от няколко снимки на разрушени училища и детски площадки, но има и снимки на рушащи се сгради из Европа, като едно абатство в Англия, известно, че е обитавано от призраци, както и на класна стая от Припят, след като гръмна Чернобилската АЕЦ.

Класна стая

БГ проектът е под формата на класна стая, която е разделена на три части. Арх. Божидара Вълкова поясни: „В първата зона посетителите ще могат да се запознаят със статистически и информационни материали. Във втората ще бъде подредена възстановка на училищна класна стая с артефакти, която ще въздейства по-емоционално. По завесите ще има фотографии от затворените сгради. Третата зона ще е мястото, в което можем да спекулираме с темата какво би се случило в бъдещето, да си зададем правилните въпроси“. Концепцията на печелившия проект е на арх. Борис Тикварски, на 33 години, и се нарича „Образованието е придвижването от тъмнината към светлината“. Създадена е с белгийския фотограф Александър Думарей, Божидара Вълкова, Мария Гяурова, Майк Фритш, Костадин Кокаланов.

След 15 години отсъствие страната ни се връща на Венецианското архитектурно биенале, което е от 20 май до 26 ноември. Както и на арт версията, така и тази проява не мина без скандали. Темата на архитектурното биенале е „Лаборатория за бъдещето, вдъхновена от Африка“. На пресконференцията така и не стана ясно дали организаторите от наша страна са я схванали. Но затова пък арх. Стефан Добрев, който има международна слава, каза, че е обиден от избрания кандидат и че „проектът няма нищо общо с темата на биеналето“. Той допълни: „Това е недостойно и посмешище“. Проектът на Добрев е един от загубилите конкурса.

Арх. Тодор Булев, председател на журито, оценило проектите, заяви: „Не е етично изказването и да се говори от името на всички. Естествено, в този конкурс ще има награден, а някои ще имат забележки и голямо его. Това е една нормална емоционална реакция“. В сградата на Съюза на архитектите в София ще има изложба с проектите, а Министерството на културата ще издаде книга за всичките 34 проекта.