0

Д ве важни точки са били приети днес на заседанието на Министерския съвет. Едната е за обявяване за национален обект на бъдещата магистрала от Русе до Велико Търново. А другата - одобряване за изменение на общия устройствен план на София за разширяване на третия метродиаметър. Това обясни след заседанието на МС регионалният министър Иван Шишков.

„Първата точка за магистралата получи изключителна подкрепа от целия Министерски съвет. С това решение трябва да ликвидираме 10-годишният хаос в проектирането и строителството на пътищата”, заяви Шишков.

„Освен че МС я обявява за национален проект, подробният устройствен план е готов. Предстои да бъде одобрен от мен със заповед и да стартира процедурата за изграждане на магистралата”, заяви Шишков.  

Той каза, че в края на работата си, миналият служебен кабинет е бил почти готов с решението за обявяването на магистралата за национален обект, както и с подробния устройствен план, но в определени министерства планът не е бил съгласуван, според Шишков – умишлено.

„Това вече е проодоляно. С днешна дата ще стартира проектирането в технически проект на магистралата от Русе до Бяла. Тази магистрала е част от най-важния транспортен коридор Север-Юг, който е от значение за цяла Европа”, коментира Шишков.

Относно изменението на общия устройствен план на София, което касае третия метродиаметър, Шишков обясни, че оттук нататък работата е в ръцете на Столична община.

Министърът припомни, че предстои изграждане на метро през Военна академия, ул. „Гео Милев”, „Арена Армеец” и „Цариградско шосе”. Този лъч ще бъде дълъг 6 км и ще има 6 метростанции.