0

П о-бърз достъп до ядрено-магнитен резонанс за пациенти искат от Българския лекарски съюз. Това съобщи пред „Телеграф“ д-р Гергана Николова, която е член на управителния съвет на съсловната организация. 

„В момента водим преговори за по-бърз достъп до  ЯМР. Много голям проблем е, че един човек, при когото има съмнение за тежко заболяване, чака 30 дни, за да получи разрешение за ЯМР. Имаме уверението поне на преговорите, които сме водили, че ще се обмисли по-облекчен режим, за да може за по-кратко време да се издават разрешенията”, отбеляза тя. Специалистите от касата и БЛС трябва да изготвят критерии, по които да се действа в такива ситуации.

Система 

Личните лекари не могат да назначават скенер или ЯМР. Към тези високоспециализирани изследвания насочват само специалисти. По отношение на скенерите има лимит за това колко изследвания може да отпусне едно лечебно заведение, а по отношение на ЯМР има разрешителен режим. За да се случи това, се пише аргументирано писмо, прилагат се консултациите и изследванията, които са направени до този момент. 

Молба 

След това се отправя молба към Районната здравноосигурителна каса, където лекари разглеждат документите, което отнема време. Докато излезе решението, понякога изтича издаденото направление от личните лекари, след което то трябва да се издава наново. 

В момента за едно 30-минутно изследване се налага хората да влязат за три дни в болница. Затова от БЛС искат ЯМР да може да се прави и в извънболничната помощ за диагностициране.