0

С истемата за електронно връчване на фишове и наказателни постановления за нарушения на Закона за движение по пътищата вече работи, съобщи министър Калин Стоянов при представянето на системата пред медиите, съвместно със заместник-министъра на електронното управление Валентин Мундров.

По думите на Стоянов системата е отворена от 16 октомври, а до 2 ноември, за две седмици, над 5000 души са получили по мейл, съобщение, уведомление по вайбър за глобата си за скорост. Връчени са над 5000 глоби за, голяма част са платени. Целта е да се подобри събираемостта на глобите, което е основната превенция по отношение на борбата с пътните произшествия, заяви той.

През октомври платени са над 11 млн. лева глоби, с над 2 млн. лева повече от октомври м.г., предаде БТА.

Ние ще подобрим събираемостта на глобите, което е основната превенция по отношение на борбата с пътните произшествия, каза министър Стоянов.

Той добави, че възможността за интегриране на системите на МВР и Министерството на електронното управление е дадена през законодателните промени, направени през август във връзка с нарушенията на пътя.

Сред промените е и отнемането на автомобили от водачите, които са установени да управляват след употреба на наркотици и алкохол над 1,2 промила, припомни министърът. Тази мярка работи, коментира Калин Стоянов и посочи, че от влизането в сила на промените до момента са отнети 78 автомобила, а присъдите за шофиране след употреба на наркотици и алкохол са 194.

"Един от основните приоритети е противодействие на пътния травматизъм, който води до тежки последници", добави Стоянов.