0

З акриха дирекция „Законодателна дейност и право на Европейския съюз”, а длъжността директор е съкратена, съобщиха от Народното събрание. Постът се заемаше от бившия председател на парламента и депутат от ИТН Ива Митева. Тя работеше в дирекцията от 2000 година, изключая времето, в което ръководеше НС.

Промяната в парламентарната администрация е извършена днес, а от НС обясняват, че това е направено с цел оптимизиране на дейността по правно-техническото обезпечаване на законодателния процес.

Функционалната компетентност на закритата дирекция е поета от съществуващата дирекция „Пленарни заседания, парламентарен контрол и финални текстове”, която се преименува на „Законодателна дейност, парламентарен контрол и право на Европейския съюз”.



Ива Митева ръководеше XLV и XLVI Народно събрание. Тя работеше в парламентарната администрация преди да седне на председателския пост, а след това се върна на старото си работно място. В началото на 2023 тя обяви, че се разделя с ИТН и оглави нов политически проект.

Отстраняването на Митева бе коментирана от бившия и съпартиец Любомир Каримански, с когото се яви на избори чрез коалицията "Заедно", след като напусна "Има такъв народ" на Слави Трифонов. 

"Духовна нищета и страх владеят сглобката - премахването на Ива Митева от НС = заличаване на професионализма! След едногодишно преследване и назначаване на какви ли не проверки от всички служби в НС без резултат, най-накрая нисшите създания с мисловен процес на амеба, решиха да съкратят дирекцията на Ива Митева", защити я Каримански.

"Егото и примитивните знания и умения показват, че дилетантите и имитаторите става все по-безочливи и безочливи, както в НС, така и визпълнителната власт, която и до ден днешен нарежда на НС, какво да приеме и как да действа! Кант много точно и ясно е казал: "От кривото дърво на човечеството не може да произлезе нищо право"! СРАМ МЕ Е ОТ ВАС!", възмути се в пост в социалните мрежи финансистът.