0

З а първи път от 60 години у нас се строи затвор. Намира се между Дупница и село Самораново. За него се говори отдавна, но прогнозите сега са той да посрещне първите си обитатели през април догодина. 

"Това, което наричате супермодерен, всъщност отговаря на стандартите не само за престой вътре, но и стандартите за работа със затворници, така че да не извършват повече престъпления. Знаете, ние страните с най-голямо ниво на рецидив", заяви министърът на правосъдието Крум Зарков пред NOVA.

400 осъдени ще излежават наказанията си в 200 килии, но без решетки. Във всяка по двама затворници.

"Строим със средства по Норвежкия финансов механизъм. Те са предоставени от много време, но по една или друга причина работата така и не започна", сподели Зарков. И макар все още да няма килии, строителството напредва с бързи темпове, отчитат от Правосъдното министерство.

"Това е едно много модерно съоръжение, което включва 8 сгради. Бивши военни поделения и е над 100 дка. Целият проект 35 млн. лева без ДДС. Най-вероятно ще се чуят и такива критики, че много либерално изглежда всичко, че все едно не си в затвора, а си на хотел. – Няма как да изглежда либерално. Това е затвор, който отговаря на всички европейски стандарти. Просто няма да има решетки, но прозорците са от закалено стъкло. Цялото съоръжение ще бъде опасано от 6-метрово бетонна ограда, след което ще има втори периметър – втора 5-метрова ограда. Ще бъде снабдено с най-модерната охранителна техника", обясни Мария Павлова, заместник-министър на правосъдието.

Ще има училище, библиотека, параклис, както и производствени цехове, в които затворниците ще работят. "Ще бъде изградена т.нар. къщичка на средата на пътя. В нея ще бъдат наставяни лишени от свобода 6 месеца преди изтърпяването на присъдата, като те тук ще перат, чистят и готвят", посочи Павлова.

Ще има и хотел, но само за служители. "На това място ще бъде изграден учебен център за 100 човека, в който ще се обучават служители на ГДИН, както новоназначени, така и минаващи последващи обучения. Инвестицията в добре обучени служители е много важна за цялата система и цялото общество. Към учебния център ще бъде изграден и хотел, тъй като това са хора, които ще бъдат откъснати от работните си места и по-дълго време ще трае тяхното обучение", подчерта тя.

Заради новият затвор няма да бъдат закривани стари. "Новият начин за превъзпитаване на осъдените ще намали броя на рецидивистите", надява се правосъдния министър.

"Самото място само по себе си не решава проблема. Става дума за нов начин на работа. Не за техния престой толкова, не за кухнята или 4 кв. м, а за нов начин на работа с тях. Става дума за усилия от една страна на затворническата администрация, от друга на самия лишен от свобода, ако той не иска, няма, и тогава ще изкара живота си на такова място", отбеляза Зарков.