0

В свищовското село Овча могила от днес се обявява безсрочно бедствено положение. Причина за това е  безводието. В пред бедствено положение са още три крайдунавски села. Вода има, проблемът е в довеждащия и напорния водопровод. 

Засегнати са над 1200 души в Овча могила, държавната болница за рехабилитация и два социални центъра за хора с деменция. Селото беше на воден режим, но положението вече е извън контрол, проблемът е с довеждането на водата от водоизточниците до населението, коментира кметът на община Свищов Генчо Генчев: 

„Община Свищов е разработила проект за смяната на целия довеждащ и напорен водопровод за село Овча могила, но заради политическите кризи, той отлежава близо година и половина - две по институциите“.

Със същия проблем са и селата Червена, Горна Студена и Александрово, които са в пред бедствено положение.  

За битови нужди на населението в Овча могила ще бъдат осигурени водоноски. Ще се търси помощ за доставката на минерална вода за пиене. „Ще реагираме на места, където има трудно подвижни хора да им се достави вода на място. Леченото заведение по рехабилитация е почти пред затваряне. В дома също е много тежко, тъй като има лежащо болни хора с деменция“, посочи кметът на Свищов. 

Воден режим заплашва и голяма част от дупнишките села. Тополница, Блатино и Крайни дол са селата, заплашени от воден режим, като в Крайни дол водоподаването вече е спряно. Резевроарът на селото се пълни от 7 часа вечерта до 7 часа сутринта, но капацитетът му се източва всеки ден и реално има вода за около 2 часа.

"Докарваме от други места с туби, с бидони, в най силните жеги - абсурд е да няма никаква вода", казват жителите.

Проблемът е от няколко дни, обясни кметът на Крайни дол Георги Петров. По думите му причината за източването на водоема е увеличеният поток от туристи, които отсядат в къщите за гости.

"От 2008 г. съм кмет, тук никога не е имало режим на водата. Сега понеже от един път почнаха жегите, беше източен резевроарът. Ще дойде до около два часа - това е всеки ден, но няма да се качи по високите къщи. От 7 сутринта до 7 вечерта няма. В резервоара вода има, но селото нараства всяка изминала година, къщите за гости са пълни". Решението според кмета е да се направи още един каптаж.