0

Д о края на септември ще бъдат изградени физически разделители или т.нар. ограничителни колчета между посоките на движение в 3 участъка с повишена концентрация на пътно-транспортни произшествия по примера на Кресненското дефиле. Това стана ясно след среща при премиера акад. Николай Денков по една от приоритетните теми на правителството - безопасността по пътищата, съобщиха от правителствената пресслужба.

Въвеждането на ограничение за скоростта по път I-1 през Кресненското дефиле до 50 км/ч и поставянето на ограничителни колчета през юли 2022 г. по инициатива на бившия министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов доведе дотам, че по данни на Областната дирекция на МВР в Благоевград през изминалата година няма нито един загинал при катастрофа в Кресненското дефиле.

От Агенция "Пътна инфраструктура" са избрали участъци от път I-5 Русе - Велико Търново на територията на областите Русе и Велико Търново и участъци от път II-55 Проход на Републиката на територията на областите Велико Търново и Стара Загора. На тях ще бъдат поставени гъвкави ограничители по оста на пътя, както и непрекъсната пътна маркировка с червена боя и плътни бели линии от двете страни. Отсечките са избрани основно поради челни удари вследствие на неправилно изпреварване.

На срещата при министър-председателя бе взето решение и за въвеждането на временна организация на движението по Околовръстния път на град Видин, което ще намали рисковете от катастрофи, свързани с трафика към Дунав мост 2. Проектът за това ще бъде изготвен в рамките на месец.

Идеята е в тъмната част на денонощието да бъде затворена една лента от околовръстното шосе на Видин и в нея да се организира временният престой на тежкотоварните автомобили. Мярката ще бъде приложена в рамките на летните месеци, когато движението към моста между България и Румъния е особено интензивно. До реалното изпълнение на проекта на място за трафика ще следят екипи на МВР, подпомагани от ИА "Автомобилна администрация" и Националното тол управление.

По график продължава и т.нар. "всеобхватен контрол" по пътищата, в който участват шест институции. В рамките на последния месец той е обхванал 14 области на страната. Информацията от съвместните проверки предстои да бъде обобщена и анализирана. Въз основа на изводите от нея ще се вземат допълнителни мерки за превенция и безопасност.