0

В арна се превръща в Египет през лятото и се потапя в историята на една от най-древните цивилизации. Най-голямото изложение „Египетска приказка“ отваря врати в Двореца на културата и спорта от 24 юни и ще продължи до 4 август.

Съкровища от египетската история ще радват местните жители, както и многобройните туристи, които вече са заели местата си в 4- и 5-звездните хотели в курортите около морската столица.

Древни

Дворецът на културата и спорта представя повече от 100 уникални предмета и реплики на някои редки артефакти и колекционерски антики от наследството на Египет. Ще могат да бъдат видени възстановки на пирамиди отвътре, мумии и други артефакти от древността около река Нил. „Всички посетители ще имат шанса да се потопят в историята на една от най-древните цивилизации в човешката история“, съобщават организаторите от Antikа, чийто основател и управляващ директор е Ахмед Насър. Експозицията ще преведе варненци и гостите на града през най-важните интелектуални, литературни, научни и културни постижения на египтяните през вековете.

Акценти

Акцентите в нея, оформени като отделни кътове, са “Култура”, “Ежедневие”, “Митове за Древен Египет”, “Научноизследователска дейност в Древен Египет”, “Живот след смъртта” и други. Изложбата е първата стъпка към развитието на културното сътрудничество, договорено през 2022 година на проведения във Варна Българо-египетски бизнес форум. Събитието бе организирано от Община Варна с подкрепата на Федерацията на египетските търговски камари, Съюза на арабските камари, Варненската търговско-индустриална камара, Стопанска камара – Варна, Съюза на хотелиерите на Златни пясъци и Варненската туристическа камара. След Варна гастролът на „Египетска приказка“ продължава от 15 август до 7 септември в Бургас.