0

П ремиерът в оставка Николай Денков направи отчет на свършеното от правителството му по време на последното заседание на настоящия Министерски съвет.

Той благодари на министрите си и заяви, че през последния месец държавата е продължила да работи нормално, въпреки сложната предизборна политическа обстановка.

Денков изброи най-важните дейности на кабинета в „този извънреден месец": „Вече пътуваме свободно по въздух и вода в шенгенското пространство. При политическа стабилизация ще има решение и за сухопътните граници в Шенген до края на годината. Новият проект на закона за съдебната власт вече е на обществено обсъждане. Благодаря на екипа на Министерство на правосъдието. Без този закон конституционните промени не могат да доведат до истинска реформа в съдебната власт. Пациентите вече могат да получат лекарства на най-ниска цена за 50 групи сърдечно-съдови заболявания. Министерство на регионалното развитие и благоустройството подписа 642 споразумение с 162 общини за проектиране, строителство, основен ремонт и реконструкция на общински обекти на обща стойност над 1,7 млрд. лв. Днес правителството ще одобри мерки за преодоляване на диспропорциите в заплащането на администрацията за 269 млн. лв. Повишават се заплати за всички нива. Над 46 хиляди малки и средни земеделски стопани получиха 154 млн. лв. по схемата за преразпределително подпомагане за кампания 2023 г.”, заяви министър-председателят в оставка. И увери, че ще направят плавен преход към следващото служебно правителство.