0

У никална инсталация от типа 3 D мапинг превърна за повече от час изоставения от три десетилетия бузлуджански мегамонумент в истинска светлинна феерия, разказаха присъствали в първата нощ на втория фестивал „OPEN BUZLUDZHA 2022“.

Близо 1 000 ентусиасти се събраха в подножението на някогашния Дом на БКП на старопланинския връх. Сред пристигналите официални гости бяха и бившият вече министър на културата Атанас Атанасов и зам.-министъра на  туризма проф. Мариела Модева.

От сцената на фестивала инициаторът за връщането на Чинията към нов живот, арх. Дора Иванова обяви, че до няколко месеца ще има осигурени подходи за туристите към вътрешността на Чинията. „Концепцията, която разработихме заедно с Областна управа Стара Загора и подкрепата на Община Казанлък, кандидатства за финансова подкрепа към Министeрството на културата. Това стана възможно защото сградата има вече статут на паметник на културата. Министерството отпусна финансиране на Областна управа Стара Загора в размер на 388 хил.лева, за да може да обезопасим сградата. За тази цел ще бъде обезопасен покрива, за да няма отломки от него и в последствие проучен. Ще бъде проектиран нов покрив, а сградата покрита с ново покривно покритие. Вече започнахме дейностите по консервация на мозайката в купола, както знаете вече всички мозайки са защитени. Третата важна дейност ще бъде изграждане на посетителски пътеки, по които хората да могат да влизат в сградата.“, допълни немската възпитаничка, която работи за постигането на крайната цел вече седма година.

.

 .
Kazanlak.com

.

 .
Kazanlak.com

.

 .
Kazanlak.com