1

Б СП застава зад Никола Шмит като кандидат за председател на Европейската комисия. Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в София.

ЕС има нужда от дълбока реформа в начина на работа, ще работим срещу двойните стандарти, за равноправно третиране на държавите членки, каза и Кристиан Вигенин. Предлагаме европейска агенция за развитие на изкуствения интелект - тя да се заеме с всички проблеми в тази област, допълни той.

Друг от акцентите са равни земеделски субсидии. Темите за отбраната са чувствителни и налагането на решения може да има ефект на дезинтеграция, каза Вигенин.

Според него трябва да бъде поставен акцент върху засилената охрана на границата и незаконната миграция. Предлагаме мерки за въглищните райони, обявяваме се против закриване на централи, докато няма изградени заместващи ядрени мощности, допълни Вигенин.

Националният съвет на БСП се събрa, за да обсъди коалиционна формула за предстоящите европейски избори, кактo и ситуацията с действията на общинските съветници от БСП, които подкрепиха избора на временен председател на Столичния общински съвет (СОС).

На 9 февруари ръководството на БСП свали доверието си от общинските съветници на партията в София. Те вече не представляват БСП, а само себе си и носят лична отговорност за действията си в СОС, се казва в позицията. На следващото заседание на Националния съвет ще бъдат наложени съответни партийни наказания, заяви тогава ръководството на БСП.