0

Б ългария има последователна и непроменена позиция в признаването на жертвите от Сребреница, това е позицията на Министерския съвет по повод разбунените духове в обществото относно евентуални разпореждания на премиера Главчев за начина на гласуването ни в ООН.

Това гласи позиция на правителството „Главчев” по повод гласуването на резолюцията за отбелязване на 30-годишнината от геноцида в Сребреница, изпратена до медиите, цитирана от NOVA.

Вучич скочи на България заради Сребреница!

От кабинета уточняват, че разпространената грама до Постоянното представителство на България към ООН в Ню Йорк не съдържа окончателните указания към посланик Лъчезара Стоева. „Документите, изтекли в интернет, са само част от процеса на взимане на решение и те не представят неговата цялост. Това само създава почва за спекулации, интерпретации и манипулации по темата”, твърдят от МС.

„Изтичането на служебна кореспонденция и безогледното ѝ разпространение в  публичното пространство може да се окачестви само като елемент на хибридна атака. Темата се употребява политически в условията на предизборна кампания и това вреди на интересите на България”, се казва още в позицията на Министерския съвет по темата.

Служебното правителство обяснява, че се разграничава категорично от „всякакви опити за внушения, свързани с промяна на геополитическата ориентация на България”. „С действията си правителството доказва всекидневно, че страната ни  следва неотклонно европейския си път и перспектива”, гласи още съобщението. 

От пресцентъра уточняват, че динамиката при осъществяване на дипломатическата служба и формирането на позиция е свързана с множество „работни” варианти, които непрекъснато еволюират в процеса на формиране на националната позиция на страната ни. Важна е официалната позиция, а до нея се стига след становища на експерти от ресорните структурни звена на Министерството на външните работи, които включват различни комуникационни канали”, допълват от кабинета. 

Припомняме, че сайтът BIRD изнесе информация, според която премиерът и външен министър Димитър Главчев е поискал България да се въздържи в ООН за сръбския геноцид в Сребреница. Той е изпратил до постоянния ни представител в ООН Лъчезара Стоева „скандална грама”, разкриваща „безпрецедентен натиск на служебното правителство да бъде променена геополитическата позиция на България”, сочат от BIRD. Стоева е отказала да изпълни тази грама.