0

С ъпредседателят на "Продължаваме Промяната" (ПП) Кирил Петков отказа категорично разговор с ДПС за втория мандат. Това обяви той пред журналисти след заседание на депутатите от ПП.

В този състав на 50-ото Народно събрание няма как да се формира правителство, което да работи за българските граждани, което да гледа към Европа и да бъде антикорупционно, каза още Кирил Петков, съобщи БТА.

Днес имахме среща на депутатите от ПП и те потвърдиха позицията ни на Националния съвет и ясно заявиха, че няма да участват в разговори за трети мандат, заяви Петков. 

На въпрос за позицията на „Демократична България“, които вчера заявиха, че биха разговаряли за третия мандат и дали това не е вътрешно противоречие в коалицията, Николай Денков, председател на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ заяви, че е ясно и от изявлението на ДСБ, и от решението на Националния съвет на ПП, че имат съществено различие.

„Ние препотвърдихме – няма да участваме в разговори за третия мандат. Имаме заседание на парламентарната група на ПП-ДБ, на което ще потърсим общо решение. Както би трябвало да бъде в една демократична формация, ще си направим обсъждането, ще чуем аргументите, след което ще вземем демократично решение“, добави той. 

Във връзка с позицията на ГЕРБ, че няма да подкрепят правителство нито с втори, нито с трети мандат, Кирил Петков заяви, че трябва да стане ясно на всички български граждани, че след седми мандат, получен от ГЕРБ, те са се провалили с „гръм и трясък“ за сформиране на правителство. Той каза, че реално цяла България е заложник на Борисов и Пеевски. 

„Явно Борисов и Пеевски са наистина токсични за българската партийна система и демокрация“, добави той. На въпрос, свързан с намерението на ДПС да изпратят покана за разговор с всички политически партии за правителство с втория мандат, Петков заяви, че отговорът ще бъде моментален – ще откажем. 

По-рано от пресцентъра на ПП разпространиха позиция, че не виждат възможност за проевропейско правителство в 50-ото Народно събрание.