0

С редно шестима българи биват поразени от мълнии годишно. Това обясни пред вестник „Телеграф“ климатологът Симеон Матев.

Боят на застрашените от такъв инцидент се изчислява на базата на статистиката на поразените от мълниите в умерените ширини. „Нещастието да ви удари мълния се оценява на 1 към 1 милион. В нашата страна означава, че 6 човека годишно ще бъдат ударени. Това са средни стойности – има години, в които ударените са много повече, а в други много по-малко. За сравнение шансът да спечелите от тотото е 1 на 14 милиона, отбелязва Матев.

Късмет

Младият мъж от София, които пострада заради паднала в близост до него мълния, ще бъде изписан днес, съобщиха от болница "Св. Анна“. Няма опасност за живота му, контактен е и е адекватен. Не са констатирани изгаряния по тялото му. 30-годишният мъж се е отървал без наранявания, защото мълнията паднала на метри от него, обясниха от болницата за „Телеграф“. Той беше настанен в Клиниката по кардиология, добавиха от лечебното заведение.

Учените изследват честотата на гръмотевичните бури. Сравняват се два 30-годишни периода - единият стар - от 1961 -1991 година, а другият нов – 1991 до 2001 година. За територията на София се наблюдава увеличение на гръмотевичните бури, като в някои месеци това увеличение е почти 50%, което е много съществено. По-голямо е увеличението в месеците през студеното полугодие на годината, което по принцип е нехарактерно за гръмотевиците. Това се отнася за цялата територия за страната.