0

“Няма никакъв резултат засега. Продължава хеликоптерът да облита района на цялата община, термокамери, полицаи, жандармерия, служители от столичната аварийна служба, алпинисти, БЧК, доброволци. Нищо! Вече се молим на Господ, зле ни е!“. 
Това сподели пред „Телеграф“ в късния следобед в неделя кметът на Перник Станислав Владимиров.

Той допълни, че на терен има десетки следови кучета, включително на СДВР, на Гранична полиция, на спасителите, но нито едно от тях не е хванало следата на изчезналия Сашко. Момченцето изчезна в петък в 15,50 ч. 

Тактика 

Екипите помолиха доброволците да тръгнат в самия град Перник, да проверяват празни пространства, задни дворове, мазета, защото момченцето може да се е скрило навсякъде.

„В момента целият град е пълен с хора, които търсят Сашко. Толкова голям периметър се претърсва. Призовавам всички хора да погледнат постройки, които са без надзор и са в близост до домовете им“, допълни кметът.

Сподели, че е разговарял с психолози, които му обяснили, че деца с аутизъм като Сашко имат специфични способности и могат да оцеляват с дни. „Как се изпари това дете не знам, ако е паднало някъде, кучетата щяха да надушат. До вчера бях умерен оптимист, но днес...“, почти през сълзи каза Владимиров. 

Лично 

“Момчето е със със сиво шушляково яке, под якето има черна фланелка а под нея синя такава. Сашко е с тъмносини дънки и е обуто с черни маратонки „Адидас“.

Мястото, дето се губи, е на около 400 м от Профилакториума, посока пистата.

На асфалтовия път посока пистата”, написа във фейсбук групата „Да намерим Сашко“ един от близките приятели на баща му Марио Антонов. Мъжът допълва, че детето е физически много здраво за възрастта си, никога не е боледувало, свръхенергично е, способно да пробяга “сериозен километраж”.

“Сашко обича да си играе с вода, не се страхува от тъмното, не е особено контактен, има тик с поклащане на главата, има инстинкт за самосъхранение”, допълва Марио. 

Психоложката Диляна Лулчева, която преди време е работила с изчезналото момченце, внася допълнително информация.

Според нея то не е в състояние да върви или тича целенасочено по дълъг път в права линия, „най-малкото той няма ясна цел“.

„По-скоро дори и да навърта сериозен километраж, ще е в един по-ограничен периметър. Ще тича в една посока и ще се връща. Според мен следва да се претърсва широк периметър около загубването многократно“, посочва психоложката.

Според нея Сашко би се лутал в района на изчезването си. 

Бягства

Сутринта вчера близки на момченцето бяха разпитани в полицията в Перник. От тях стана ясно, че Сашко и преди се е губил, но само с часове.

В групата за откриването му доста хора споделиха, че са обикаляли без резултат и в столичния кв. „Лозенец“ в района на площад „Журналист“. Причината е, че Сашко ходел там на логопед и познавал района. 

Доброволци оставят кроасани в гората. Откриха розова играчка, не знаят негова ли е 

Доброволци откриха розова играчка – зайче, но до редакционното приключване на броя не стана ясно дали е на Сашко. Все още се е чакало потвърждение от родителите и полицията.

Други пък разказаха, че оставят пакетирана храна и кроасани, каквито Алекс обича много, в различни гористи местности. Така, ако мине оттам, ще се подкрепи.

Психолози разказаха, че момчето не е агресивно, но ако е гладно, би се изнервило. Обичало да се разхожда и в „Кауфланд“ и „Била“.