0

К нига събра на едно място бивши и настоящи министри, депутати и кметове, видя „Телеграф“.

„Президентът на Република България 1992-2017. Проблеми и перспективи“, с автор д-р Ани Димитрова, беше представена в Националната художествена галерия „Двореца“ в столицата. Сред гостите бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, както и Крум Зарков, Калоян Паргов, Драгомир Стойнев, Дора Янкова, главния прокурор от 80-те проф. Васил Мръчков, пиар експертът Денка Василева, общинският съветник Антон Хекимян и други.

Ани Димитрова посреща вицепрезидента Илияна Йотова

 Ани Димитрова посреща вицепрезидента Илияна Йотова
Крум Стоев

Граница

Издателят на книгата Веселин Тодоров от „Сиела“ обяви, че това е история на президентската институция. Авторът на предговора проф. д-р Янаки Стоилов каза, че границата между политическо изследване и научен анализ е тънка и затова писането на подобна книга е трудно. По думите му предизвикателство е и че, от една страна, президентската институция е твърде официозна, а от друга - твърде персонифицирана.

Каквато и да е конституционна промяна, не трябва да нарушава философията на президента. Най-голямата заслуга при създаването на конституцията са добре дозираните правомощия. Цялостната архитектура на държавната власт може да бъде разбрана чрез президента“, каза конституционният съдия.

Промени

„Тази книга излиза в един актуален момент, защото в ход са промени в конституцията. Една не малка част е свързана с правомощията на президента“, каза вицепрезидентът Илияна Йотова, която беше единственият представител на президентската институция.

Гостите на събитието в галерия Двореца

 Гостите на събитието в галерия Двореца
Крум Стоев

Йотова заяви, че в конституцията ни е заложена широка рамка относно правомощията на държавния глава. Не съм от хората, които споделят позицията, че президентът е с ограничени правомощия, заяви тя и отбеляза, че важното е как президентът изпълнява правомощията си и как наистина става значимият държавник в нашата страна. „Най-новата история сочи, че когато президентите ни не са ярки, не се повдига въпросът за техните правомощия, и обратно - когато имаме силни хора, с визия, се задава въпросът дали не превишават правомощията си“, коментира Йотова.

Цели

Авторката, която е доктор по политическа философия и магистър по икономика, показа на видеоинтервюто, което е направила с президента (2012-2017) Росен Плевнелиев, а после представи и сама книгата си. „Държавният глава е този, който взаимодейства и с трите власти - законодателна, изпълнителна и съдебна. Президентът е лидер, който е способен както да формулира, така и да отстоява цели“, каза Ани Димитрова.

Книгата е първи по рода си изследователски труд

 Книгата е първи по рода си изследователски труд
Крум Стоев

Тя е писала книгата си в продължение на 25 г., започнала е още като студентка в редакцията на в. „Пари“. Авторката е защитила докторската си дисертация в Българската академия на науките и има повече от 15 години професионален опит на ръководни позиции в банковия сектор, публичната администрация и частния сектор.