0

З дравните вноски на самоосигуряващите се лица са повишени, считано от 1 август, от 28,40 на 31,20 лева месечно. Това произтича от новите минимални осигурителни прагове съгласно приетия бюджет за 2023 г., напомнят от НАП в становище, публикувано на сайта на приходната агенция.

Освен от самоосигуряващи се лица, здравни вноски за тяхна сметка се дължат също от безработните, които не получават помощи за безработица, от студенти, които не са редовно обучение, от лицата, навършили 18-годишна възраст до започване на висшето им образование или работа на трудов договор, от наети по граждански договори в определени случаи и др.

Права

При допуснати повече от три неплатени здравноосигурителни вноски за последните три години здравноосигурителните права могат да бъдат прекъснати. За вноски, които не са направени в срок, се начислява законова лихва. Справка за размера на дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях може да се направи чрез електронната услуга „Здравноосигурителен калкулатор“, която е със свободен достъп в Е-портала на НАП.

Както „Телеграф“ писа, минималният осигурителен доход се вдига от 1 август от 710 на 780 лева. Толкова е и прагът за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители.

Промяна

Има промяна и във вноски за фонд „Трудова злополука и професионална болест“ за някои икономически дейности, става ясно от становището на НАП. За месеците след 31 юли вноската се намалява за работещите в сектор „Възстановяване и други услуги по управление на отпадъци“ - от 1,1 на 0,9%, и за заетите в „Пощенски куриерски дейности“ - от 0,9 на 0,7%. Увеличение има и при следните дейности: „Растениевъдство, животновъдство и лов“ - от 0,7 на 0,9%; „Производство на химични продукти“ – от 0,9 на 1,1%; „Производство на метални изделия, без машини и оборудване“ – от 0,9 на 1,1%; „Производство на превозни средства, без автомобили“ – от 0,9 на 1,1%; „Архитектурни и инженерни дейности; технически изпитвания и анализи“ – от 0,5 на 0,7%.