0

Н ай-много зрелостници избират да се явят на изпит по английски език като втора матура. 49 000 абитуриенти са заявили участие във втората задължителна матура по профилиращ предмет, съобщават от Министерство на образованието и науката. Изпитът се провежда на 23 май. 23 000 от зрелостниците са готови да покажат знанията си по професия.

Допълнително

Новост при тазгодишните матури е, че е обявен и още един допълнителен зрелостен изпит. На него могат да се явят младежите, които желаят да валидират компетентности, просто казано да покажат високи знания по определен предмет. Това се оказва отново английски език, но също и математика и биология. По-високото ниво на владеене на английски има значение за кандидатстването в чужди университети, където то се изисква. От предстоящата сесия май-юни 2023 г. на тези изпити могат да се явяват и зрелостници, които са изучавали учебен предмет като общообразователен, а не като профилиращ, но искат да валидират компетентностите си по профилиращия предмет, уточняват от МОН. Да положат допълнителна матура са поискали над 2400 зрелостници, като най-много са избрали предметите математика, английски език, биология и здравно образование. Допълнителните матури по желание ще се проведат от 26 май до 31 май.

Задължително

Зрелостният изпит по български език и литература е задължителен за всички. На 19 май ще се явят 50 000 абитуриенти. Те ще трябва да се справят с 40 задачи в тестова форма, като някои са с кратък свободен отговор, а други – с разширен свободен отговор – не повече от четири, пет изречения. Последната задача е писане на съчинение или есе. 100 точки на теста са за шестица, а поне 30 – за тройка.

Квалификация

Учениците от професионалните гимназии ще полагат задължителен зрелостен изпит по български език и литература, и по изучаван профилиращ предмет. Те се явяват на държавен изпит за придобиване на професионална квалификация. Над 11 500 от тях ще защитават дипломен проект, а 12 000 ще се явят на изпити по професията, включващи теоретична и практическа част. За взет се смята тест с покрити 23 точки, отделно от професионалния изпит.

35 лв. за пробен тест

Много школи обявиха пробни матури по БЕЛ и математика. Желаещите да видят как ще се справят с изпита предварително могат все още да го направят, защото тестовете текат от февруари до април. Целта на провеждането на тези изпити е зрелостниците да почувстват изпитната атмосфера, да проверят знанията си и най-вече да преценят темпото на работа, за да се вместят в определеното за всеки модул време. Цената, обявена в повечето школи, е 35 лв. за пробна матура.

И малките са на проверка

Четвъртокурсниците ще се явят на национално външно оценяване по български език и литература на 29 май, а по математика на 30 май. И двата изпита започват в 10 часа и продължават 150 минути. На 13 юни е националното външно оценяване по български език и литература в края на 7-и и 10-и клас, а на 16 юни е оценяването по математика. На 17 юни е оценяването по чужд език, а на 19 юни е измерването на дигиталните компетентности.