0

П отвърдените случаи на коклюш у нас 1125. Толкова заразени не е имало от няколко десетилетия, сочат данни на здравното министерство. За сравнение през 2023 г. инфекцията е доказана при едва 20 души. Затова отново е важно какъв е ефектът от противоепидемичните мерки.

МЕРКИ СРЕЩУ ЗАРАЗАТА: На тест след 5 дни пристъпна кашлица!

В Столичната здравна инспекция за по-малко от 10 дни безплатно са ваксинирани 132 бременни.

"В момента има много родители, които наваксват тези имунизации на децата и се надяваме, че с това ще повлияем върху разпространението на коклюш. Ваксини има. Нямаме недостиг на нито една коклюшна ваксина", каза д-р Кремена Пармакова - началник на дирекция в Министерството на здравеопазването пред БНТ.

"Това, което е необходимо да подготвят бременните преди посещение в кабинетите, е едно уточняване на срока на бременността и консултация с гинеколог, който проследява бременността", обясни д-р Росица Вълкова - РЗИ-София.

КОКЛЮШЪТ ПЪЛЗИ: Доц. Кунчев обяви ще се въвежда ли извънредна епидемична обстановка

За да не чакат, бременните трябва да си запишат час за имунизация в Столичната здравна инспекция по телефона. Експертите обясняват бума на заразени с коклюш с намалялото имунизационно покритие.

ЗАРАДИ КОКЛЮША: Близо 100 карантинирани паралелки!

"През миналата година 4 000 деца в България не са получили своята основна имунизация. А когато към тях натрупаме и децата, които не са получили реимунизация през втора, шеста и дванайста година, бройката става 24 хиляди деца. Там ни е проблемът, а не в качеството на ваксината", каза още д-р Кремена Пармакова.

След затихване на епидемията, експертите ще решават необходима ли е допълнителна имунизация след 12 -годишна възраст.