0

К оминочистачът идва за 40 лв. на час. Толкова излиза средно основното почистване на тръбата, което ще предотвратите пожар, показа проучване на „Телеграф“ сред няколко фирми от бранша. Повечето от компаниите определят цената според времето за работа. Най-ниската възможна е 35 лв. за 60 минути.

Цени

Средно повечето коминочистачи ще поискат около 40 лв. на час. От фирмите уточниха, че стойността зависи и от състоянието и площта на отдушника. При други тарифата започва от 90 лв. и достига до 250 лв. Според специалистите обикновено основното почистване излиза около 100-200 лв. Освен за комини хората ни търсят и за поправка на печки, парни котли и аспирации, разказаха коминочистачи.

Профилактика

Те допълниха, че профилактиката е много важна, защото в противен случай са възможни сериозни инциденти. Дни преди настъпването на новата година непочистен от близо 60 години комин стана причина за пожар, който изпепели последния етаж на жилищна сграда в Нови Искър.

Коминочистачи обясниха, че във вътрешната част на комините се образуват катранни отлагания, като процесът е неизбежен. Превантивното им отстраняване намалява риска от пожар. Според специалистите най-добрият вариант е коминът да се почисти преди началото на отоплителния сезон. Затова и коминочистачите обикновено имат най-много запитвания за оферти през есента. След последния инцидент в Нови Искър от фирма за чистене на комини разказаха, че са получили няколко обаждания за профилактика.

Продукти

В специализирани магазини има и продукти, които премахват саждите в комина. За 7 лв. може да се купи универсален обезсаждител от български производител. Продуктът се поставя в огнището по време на горенето на дърва и отделя безвредни за човека газове, които разрушават саждите по стените на комините. Подобни продукти се купуват основно зимата, разказаха търговци. Те представляват пакетчета от по 25 грама, като за еднократно почистване са необходими до 2 пакетчета.