0

И талиански коне са гвоздеят в програмата на първия международен цирков фестивал „Златен кон“ в зала 1 на НДК, обявиха пред „Телеграф“ организаторите от „Стефани Арт“.

Той ще се проведе между 28 септември и 1 октомври, а част от програмата ще бъде показана през октомври в Пловдив, Русе и Бургас. Изящество, красота и синхрон на дресура и шеметни джигити от Азия, галопиращи на прекрасни коне. Любопитното е, че за да излязат на сцената, конете трябва да се придвижат с огромен асансьор (8-10 м) от партера до сцената (бекстейджа).

Папагали

В рамките на 4 дни 24 циркови номера на световно ниво ще бъдат изиграни в 6 представления. Дресурата на летящите папагали от Германия е поставена основно на природните дадености и натурални движения на птиците. Те не изпълняват специално научени трикси на манежа, а изпълняват свободен полет над главите на публиката и се завръщат на сцената при техния сценичен партньор - Бенджамин Пфайфер.

За класата на спектакъла основна роля играе съпроводът от жива музика. Поканен е Парижкият цирков оркестър, който участва на най-добрите световни циркови фестивали.

Топки

Един от представителите на България е жонгльорът с футболни топки Иван Радев, който показва завидни умения. Уникален трик е завъртането на три топки една върху друга в съпровод на българска музика. Гаучо шоу е друг жанр, малко познат в България. Това е традиционен боен танц от Аржентина, смело представен от Десислава и Владимир Пашневи. Малки, но тежки топки, вързани на въженце, се въртят в шеметна бързина, отскачайки от пода. Това изпълнение е прекрасен пример за симбиоза между цирк, фолклор, музика, ритъм и танц.