0

К абинетът трябва да има повече от един вицепремиер. Това заявиха пред „Телеграф“ конституционалисти. „В закона изрично е посочено в множествено число, тоест нужно е да са поне двама. Досега не е имало случай на структура на правителство, в което да има само един заместник-председател. Така че предполагам, че могат да добавят още един човек, явно в бързината не са съобразили“, коментира доц. Наталия Киселова.

Що се отнася до ротацията на премиери, тя обясни, че това не е проблем и не нарушава конституцията, при условие че след определен период единият подава оставка. „Това е политическо споразумение, въпрос на тяхно решение“, каза доц. Киселова.

Цел

Според проф. Пламен Киров проблемът с назначаването само на един вицепремиер е по-скоро целесъобразен. Тогава излиза, че само един човек координира всичко. „Нали идеята е да имат ресори от гледна точка на професионален опит. Другият въпрос е какво става, когато и акад. Николай Денков, и Мария Габриел са извън страната. Остава неизвестната кой ги замества“, каза проф. Киров.

Вчера акад. Николай Денков и останалите представители на „Продължаваме промяната-Демократична България“ върнаха пълна папката на президента Румен Радев. С тях обаче не беше Мария Габриел, както се очакваше. На входа на "Дондуков" 2 те бяха посрещнати от малък протест, под звуците на „Менделсон“. Мъж в расо и кръст в ръка се затича към съпредседателя на ПП Кирил Петков, за да го анатемоса. Полицията обаче реагира бързо.

Пред държавния глава Денков поиска „гладко прехвърляне на властта“. „Всички имаме нужда от успокояване на ситуацията“, каза той.

Интереси

Радев призова депутатите да гласуват по съвест. "България има нужда от институции и политици, които реално да работят за интересите на страната, за сигурност, за справедливост и срещу корупцията", каза Радев. Срещата между президента и ПП-ДБ трая само няколко минути. След това Денков призова стари и нови министри да говорят поне 1-2 часа при предаването на властта, за да се запознаят с проблемите.

В неделя Денков е провел дълъг разговор с Мария Габриел за Плана за възстановяване и бюджета. На срещата е присъствал и Асен Василев. От ПП-ДБ обмислят стария бюджет да бъде изтеглен и да бъде внесен нов, но с по-малък дефицит. Денков призна, че някои от служебните министри са били успешни и затова там, където има напредък, работата ще продължи.

Денков отново даде заявка за реформа на службите, чиито ръководства да не се назначават само от президента, а и от кабинет и парламент. „Тази конструкция работи добре до момента, в който служебните правителства не станаха по-дълги от редовните. Защото тогава се оказва, че цялото разделение на властите не съществува“, каза той. Самото гласуване на кабинета в НС е насрочено за днес.

Само три вота ни делят от редовно правителство. Депутатите ще трябва да одобрят първо името на премиера, след това структурата на Министерски съвет, а накрая и състава на правителството. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ имат заедно 132 депутати, а ако получат подкрепата на ДПС, мнозинството набъбва до 168.

*По темата работиха Яна Йорданова и Тихомира Михайлова