0

В ицепремиерът в оставка и лидер на БСП Корнелия Нинова изнася коронното си слово на Бузлуджа. Откриването на предизборната кампания обаче тръгва със скандал за назначения в „12 без пет“, споделиха източници на „Телеграф“ от червената партия.

Повод за обвинения са промени в оръжейното предприятие НИТИ – Казанлък, които ще принудят министърката в оставка да дава много по-сериозни обяснения от тези за неизпълнения трети мандат, коалиционната прегръдка с „Демократична България“ и компромисите в позицията за изгонените руски дипломати, както и уклончивите обяснения за продажба на оръжие за Украйна.

На изпроводяк Корнелия Нинова се оплака, че работата в 47-ото Народно събрание била невъзможна. "Освен междупартийните особици, свършиха се и добри неща. Радвам се най-вече на актуализацията на бюджета, която се прие, защото тя гарантира, че каквото и да стане оттук нататък, има средства за компенсации на бизнеса, за преизчисления на пенсиите от 1 октомври, за безплатни лекарства и за безплатни учебници за деца. Това беше добро решение на Народното събрание и на правителството", похвали се в същото време Корнелия Нинова.

От 11.30 ч. започва политическият митинг на партията, на който Нинова ще се обърне към членовете и симпатизантите на партията и ще формулира основните политически послания към червените избиратели.

Междувременно, в навечерието на другия очакван скандал, който може да разтърси партията за пореден път, се разрази друг, значително по-кротък. Шефът на парламентарната соцгрупа Георги Свиленски обяви, че завежда дело за клевета срещу колегата си от ИТН Тошко Йорданов, който го бил нарекъл лъжец. Това пък било в коментар на председателя на парламентарната група на „Има такъв народ“, че третият мандат не се е провалил на председателски съвет, а когато изтече записът на Христо Иванов. Тези думи на Тошко Йорданов са станали повод за решението на Свиленски да заведе дело срещу него.