0

А строномите съобщават за очаквана геомагнитна буря, която ще ни връхлети днес (13 февруари) съобщава Meteo Balkan. Според данните от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA), тя ще е от клас G2-G3. Възможни са слаби смущения в комуникационните мрежи и дори прекъсване на Интернета на места в Европа, Азия и Америка.

Магнитните бури са разделени на пет категории - G1 "слаб", G2 "среден", G3 "силен", G4 "много силен" и G5 "изключително силен".

Причината за тази буря е изхвърляната порция плазма от слънчевото петно AR3576, което изригна на към 21:10 UTC на 10 февруари. Тогава астрономите от Института по приложна геофизика на НАСА са регистрирали изригване на Слънцето с голяма интензивност – М9 (R2)  в рентгеновия диапазон. Изригването беше придружено от изхвърляне на коронарна маса със скорост от 800-1000км./с.

Интензивността на рентгеновото излъчване от слънчевите изригвания се обозначава с латинските букви A, B, C, M, X, като с X се обозначават най-мощните изригвания.

През следващите 12 часа се очаква силна експлозия от клас Х, предупреждават астрономи. За съжаление нашата планета ще изпита въздействието от подобна експлозия, защото слънчевото петно реално е насочено към Земята.