0

О съдени за кражба, склоняване към проституция и просия, трафик на хора, на органи, за корупция и други престъпления са със забрана да кандидатстват за финансиране за изграждане на фотоволтаични системи. Това става ясно от условията за допустимост по мярката, описани на страницата на Министерството на енергетиката. За целта при подаване на документи кандидатът трябва да представи и свидетелство за съдимост.

Бюджетът по процедурата е в размер на 59,840 млн. лева, като от тях близо 10 млн. лева са национално съфинансиране. Максималният праг на субсидията за едно домакинство за изграждане на слънчеви инсталации за топла вода е 1960.83 лв. При монтиране на фотоволтаик за производство на еленергия и батерия, в която да се съхранява излишната, се отпускат до 70% от стойността на инвестицията и не повече от 15 000 лева. Субсидията обаче се изплаща след изпълнение на проекта и не са предвидени авансови вноски. Десет хиляди домакинства ще могат да се възползват от програмата за изграждане на собствени фотоволтаични системи, изчислиха експерти.

Цел

Целта на процедурата е да се насърчи използването на възобновяема енергия в крайното потребление на домакинствата чрез достъп до финансиране за купуване на най-доброто оборудване за слънчеви инсталации за битово горещо водоснабдяване и фотоволтаични системи, обясняват от енергийното министерство. Заложената дата за стартиране на схемата обаче изтече преди 1 месец. „Телеграф“ изпрати запитване до енергийното министерство, но оттам не изпратиха отговор в рамките на седмица.

Кандидатите също така не трябва да имат задължения за осигуровки и данъци. Допустими са всички български граждани с изключение на осъдените за посочените по-горе престъпления. Също така достъп до финансиране ще имат и чужденци със статут на постоянно пребиваващи в България.

Условия

В условията е записано още, че ще се предоставят пари за изграждане на фотоволтаик на покрива само за жилище, което е собственост на кандидата и е основно. Тоест вилите, които се ползват само няколко месеца в годината, ще бъдат изключени от програмата. Не се допускат и имоти, които се ползват за стопанска дейност, както и отдадени под наем. За да докажат, че имотът, който обитават, им е основно жилище, кандидатите трябва да представят доказателство, че е ползвано ток поне 6 месеца назад. В имота, за който се кандидатства, трябва да се заменя неефективен източник на топлинна енергия като печка, котел, камина на твърдо гориво като дърва или въглища. В случай че става въпрос за апартамент в блок, е необходимо да се приложи и копие от решение за съгласие от общото събрание на етажната собственост.

Задължение

За срок от минимум 3 години след монтиране на инсталацията получателят на парите няма право да я продава и да променя предназначението на съоръжението. В случай на прехвърляне на собствеността на имота, в който е монтирана инсталацията, преди изтичане на 3 години, новият собственик представя писмено съгласие да не променя предназначението и да продава инсталацията, до края на изтичане на срока.

Монтирането на системи втора ръка не се субсидира

Монтирането на инсталации втора употреба няма да се финансира по схемата, пише още в условията. Не се допускат и инсталации, които са били финансирани по други европейски схеми. Разходи за консултантски услуги за разработване на предложението, проектиране, получаване на административни и удостоверителни документи, становища и др. също няма да бъдат одобрени като разход. Само одобрени от Министерството на енергетиката лица ще могат да монтират инсталациите. Те са публикувани в списък, качен на страницата на институцията, като в него са записани общо 1756 души, с имената, образованието и професията им. Разходите за ДДС обаче са допустим за финансиране разход е посочено в условията.