0

М инистърът на икономиката Никола Стоянов потвърди, че дългосрочно България се отказва от доставки на природен газ от "Газпром", предаде БНР. 

Според министъра на икономиката целта на служебния кабинет е да получи количествата по вече съществуващия договор с руската компания:

"Завой към Русия би било, ако седнем да преговаряме за дългосрочен договор с тях. Контрактът изтича на 31 декември. Въпросът е ще си вземем ли тези количества по договор тази зима, за да сме още по-спокойни и най-вече цената да е по-добра", коментира Стоянов.

Водят се преговори за бартер на електроенергия срещу природен газ не само с Азербайджан, съобщи министърът на икономиката Никола Стоянов. По думите му по-късно днес ще има среща с енергоемки компании по тази тема.

На въпрос докъде са стигнали преговорите за допълнителни количества азерски газ, Стоянов отговори: "Силно се надявам, работим по въпроса. Имаме и други идеи за бартери. Днес ще разговарям с български компании с енергоемки производства. Тепърва оттам се очакват новини, но има технически детайли, които трябва да бъдат изчистени".