0

Х ората над 70 години няма да използват безсрочни лични карти, а документите им ще се издават за срок от 30 години. Причината е в изискванията на Регламент (ЕС) 2019/1157, заради които отпада възможността за издаване на безсрочни лични карти. Това става ясно от проект за изменение на Тарифа №4, качен за обсъждане в портала за обществени консултации.

Правила

Измененията предвиждат хората между 18- и 70-годишна възраст да разполагат с лични карти с 10-годишна валидност, над тази възраст – 30 години. Правилата от 14 до 18 години се запазват.

Валидност

В сега действащия Закон за личните документи (ЗЛД) е записано, че личните карти на българските граждани са срочни и безсрочни. Срочни лични карти се издават на лица от 14- до 18-годишна възраст със срок на валидност 4 години и на лица от 18- до 58-годишна възраст със срок на валидност 10 години. Предвидено е, че на лицата, навършили 58-годишна възраст, се издават безсрочни лични карти. Друго изменение е възможността за експресно издаване на лични документи – между 1 и 3 дни. Това вече ще става само в областните дирекции на МВР, а за София в СДВР.