0

З абраняват на митничарите да вдигат големи палати на територията на родопското село Марково.

Общинските съветници порязаха мастодонтите не само в митничарското село, но и на територията на цяла Община "Родопи", включваща още 20 села. 

Съветниците от Община "Родопи" приеха искането на жителите на Марково да се забрани високото строителство и вдигането на жилищни комплекси мастодонти. То ще важи за всички населени места на територията на Община "Родопи", писа "Марица".  

Новопостроените сгради могат да бъдат високи до 10 метра, което означава не повече от три етажа. Плътността на застрояване, която ще се разрешава, е от 20% до 60%, а интензивност на застрояване - Кинт. от 0,5 до 1,2. Залага се и на много зеленина, като изискването е тя да е от 40% до 60%, става ясно от приетите параметри.

"По повод зачестилите сигнали и жалби от жители на Община "Родопи" срещу интензивността на застрояване в землищата на населените места, както и неприключила административна процедура по изработване на Общ устройствен план за територията на Община "Родопи", с който да се въведат конкретни норми и правила за всяка една от териториите, възникна необходимостта от вземане на решение за конкретизиране на относимите съгласно действащата нормативна уредба правила и норми относно застрояването в землищата на населените места. Ето защо Общинският съвет взе решение максималната височина на жилищните сгради да бъде 10 м.", коментира кметът на Община "Родопи" Павел Михайлов. Според него само така ще се запази облика на населените места в общината. 

Припомняме, че първи срещу високото строителство и презастрояването скочиха жителите на Марково. Те инициираха подписка и за кратко време събраха над 1000 парафа. Към тях скоро се присъединиха и жители на съседните населени места. Всички те заявиха, че не желаят в селата им да се строят комплекси, подобни на тези в Пловдив.

"Благодаря на хората и съветниците, че ни подкрепиха. Спечелихме битката!, коментира кметицата на село Марково Десислава Терзиева. Именно от марковци тръгна инициативата да се забрани високото строителство и да не се допуска презастрояване.