0

И ние ще отидем на опера, закани се пред „Телеграф“ председателят на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов.

Войводите готвят протестен митинг по повод неофициално посещение в петък на президента на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова във връзка с гостуването на Македонската опера и балет с постановката на "Набуко" от Джузепе Верди.

Декларация

В декларация Каракачанов заяви, че Силяновска идва в България като любител на оперното изкуство и между другото ще се срещне с президента Радев. Което означава, че Северна Македония продължава да смята, че от решенията на България нищо не зависи и Скопие може да продължава да ескалира антибългарската си риторика, разчитайки външни фактори да решават вместо България. Каракачанов подчерта, че тя вече е обещала, че щяла да напомни на президента Радев, че договорите не са вечни. За това положение според него е виновна безгръбначната и унизителна политика на „случайниците“, управлявали България в последните 3 години.

Саботаж

Откакто бе избрана през месец май 2024 г., Силяновска многократно пренебрегва нормалните отношения с България, като заявява, че в Договора за приятелство и добросъседство между РСМ и България никъде не било записано, че трябва да променят конституцията си, за да вкарат българите в нея. Дори в публичните си изяви казва, че щяла да напомни на президента Радев, че договорите не са вечни. Нейният шеф Мицкоски пък откровено саботира отношенията с България, като дори отказва да води разговори с българското правителство, защото било служебно. Той открито се противопоставя на изграждането на Коридор № 8, защото приоритет на македонското правителство било да има връзка с Белград и Солун, напомни Каракачанов.

Вечеринка

Въпросът е докога официалните институции в България ще търпят такова отношение, смята Красимир Каракачанов. Би следвало официална София да спре политиката на свалените гащи и налаганото ни отвън унизително раболепие, и твърдо да постави въпросите за спазване на подписания договор със Скопие от 2017 г. България не бива да отстъпва от настояванията си за спиране на езика на омразата и преследването на българите в Република Северна Македония, както и признаването на българите за конституционен народ в РСМ. Няма нужда от подобни вечеринки в операта, и ако президентът и правителството искат нещо да се промени в двустранните ни отношения, би следвало да оставят Силяновска да изгледа представлението сама, да хапне един сандвич в антракта и да си ходи, завърши Каракачанов.