0

З а последните десет години медицинските ни сестри са намалели с около 10 000 и в момента са близо 25 000. Това обясни пред „Телеграф“ председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева.

Причините за това са различни. Все още има такива, които напускат системата, за да работят в чужбина, но тенденцията вече не е толкова голяма.

„Беше така преди пет години, да речем, защото средната възраст на работещите е висока - тя е 54 години. Общо взето, който можеше да замине, вече го направи. Сега не може да се каже, че е масово явление“, коментира Василева.

Мерки

За да се запълни дефицитът от кадри, са необходими още около 30 000 медицински сестри. Затова според Василева трябва да се предприемат мерки в тази посока.

„Увеличаването на заплатите е болна тема по принцип, въпреки че от преди няколко месеца има промяна в заплащането и в доста лечебни заведения са постигнати нивата от колективния трудов договор. Но има още много да се работи по въпроса. Средното възнаграждение е различно, но ние искаме стартовото да е равно на три минимални заплати“, каза тя. В момента по колективен трудов договор е 1500 лева, но не всички лечебни заведения могат да го осигурят. По думите на Василева няма и болница, в която медицинските сестри да са достатъчни. Според нея до известна степен има подобряване в заплащането, но то не е достатъчно.

„Много нови лечебни заведения привличат млади колеги, които са завършили току-що. Има известен интерес към новите болници в страната. Забелязва се и стъпка от страна на работодателите да се грижат за съсловието, за да няма рязко напускане на професията. Но са нужни още мерки“, каза Василева.

Преквалификация

Тя уточни, че има и такива сестри, които предпочитат да се преквалифицират, но не са толкова много, както преди. Тези пък, които все пак предпочитат да заминат навън, избират Белгия и Германия, където привличат кадрите ни за работа в социалната сфера.

„Преди години избираната дестинация беше Англия, но след излизането от Европейския съюз не е така“, каза Василева.