0

Ж ителите на Болярово и региона настояват за възстановяване на Граничното полицейско управление, което беше закрито в средата на мината година.

Според кмета на града Христо Христов в момента охраната на границата ни с Турция е недостатъчна.

„Със закриването на ГПУ – Болярово се отвори ниша за засилване на мигрантския натиск“, категоричен беше градоначалникът.

Той посочи, че до 2022 година граничните служители в района са били 120, а сега са останали 40.

„Да върнем тази структура, защото тя е жизнено необходима за тази гранична зона, която трябва да се охранява на територията на общината - като обществен ред, като спокойствие на хората, като намаляване на притока на мигранти точно в този район“, призова Христо Христов, цитиран от БТА.

Кметският наместник на пограничното село Странджа Иванка Чалъмова преминаващите групи с мигранти там са ежедневие. Според нея командированите гранични служители не успяват да се справят с изключително засиления натиск по границата. 

„Пращат ги момчетата, но напълно непознати са им местностите. През годините съвсем друга беше охраната на границата. Не се допускаха изобщо да влизат и да ги гонят тук из района.

Това е направо някакъв кошмар. По-добре да мислят добре горе управляващите, защото нещата не отиват никак добре“, каза още тя. ГПУ-Болярово беше закрито със заповед на вътрешния министър Бойко Рашков и частично възстановено от служебния министър Иван Демерджиев.