1

Б НР спря излъчването на интервю на руския посланик Митрофанова с водещ Петър Волгин. Спирането на интервюто е по решение на Програмния съвет на БНР.

Това става ясно от публикация на Волгин в социалната мрежа. В две поредни публикации от петък и събота той напада политици и партии и ги обвинява в слугинаж, наричайки ги "кученца с подвити опашки".

В петък, след като информацията за предстоящото интервю стана публично достояние, посолството на Украйна излязоха с официална позиция. В нея се заявява, че предаване по БНР сее руска пропаганда и дезинформация. Посолството определя предаването на Волгин като "дискредитирано от години" и "подкрепящо наративи на руската агресия и хибридната война". 

Директорът на радиото Милен Митев при гостуването си в съботния ден в предаването на Волгин каза: "БНР е една от медиите, в които свободата е голяма ценност, която защитаваме. В БНР има свобода на словото и предаването "Политически НЕкоректно" е едно от най-ярките доказателства за това".

Той обаче не пропусна да подчертае, че всяка медия работи по правила, част от които са редакционните стандарти. Тяхното спазване или нарушаване се следи от Програмния съвет.

Интервюто с посланик Митрофанова било записано предварително, но днес Програмният съвет на БНР реши то да не се излъчва в ефир заради несъответствие с журналистическите стандарти. Вотът е бил 15 гласа "за" и 1 "въздържал се".

 По този повод председателят на СЕМ Соня Момчилова заяви пред БНР: "Не съм запозната в детайли и не си позволявам да изразявам крайно мнение. Надявам се да ми бъде предоставено интервюто. Няма как да изразя категорична позиция, преди да познавам детайлите на това решение и предпоставките за него".

Тя допълни още: "В случая, както каза генералният директор на БНР, се касае за опазване на стандарти – допускам, че това е така, надявам се, че това е така.

Бих искала в случая да предполагам, че Вие не съответствате и не сте спазили въпросните параметри, на които БНР и информацията, която допуска в ефира си, би следвало да съответства.

Допускам също обаче, че вероятно е зачестила тази страховита, зловеща диагноза на автоцензура, която АЕЖ постави преди време с едно свое изследване – че всеки 3-4 журналист самодекларира автоцензура в работата си", коментира Момчилова в интервю за предаването "Политически НЕкоректно".