0

Л идерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви на брифинг, че днес в парламента е наблюдавал нова коалиция - „Лукойл”. Той посочи, че партиите в нея - „Продължаваме Промяната”, БСП, „Възраждане” и „Български възход”, в Комисията по енергетика не са подкрепили да се връща един лев на потребителите от дизел и бензин A95.

„Това са четирите проруски партии. Те продължават да искат милиарди долари да изтичат през „Газпром” и неговите дъщерни фирми, както и от „Лукойл”, през неговите дъщерни фирми, за войната, която Путин води в Украйна”, каза още председателят на ГЕРБ.

Той обаче благодари на „Демократична България” и ДПС. „За пореден път евроатлантическите партии се откроиха. От едната страна са ГЕРБ-СДС, „ДА България” и ДПС, от другата - партиите на „Лукойл”, посочи Борисов, според когото вече година милиарди изтичат от България в посока тези компании.

След изявлението на лидера на ГЕРБ от партия "Продължаваме промяната" изпратиха своя позиция по повод изказването на Бойко Борисов.

"Видя се кой остави Лукойл години наред да не плаща данъци в България. И кой отдаде на концесия нефтеното пристанището в Росенец на цената на 2 магазина в мола", посочиха от партията и допълниха, че те първи са внесли проект на решение на проблема с високите цени на горивата.

"Нашето предложение дава възможност да се възползваме от дерогацията, която кабинетът „Петков“ договори. Тя забранява износа на горива, произведени от руски суров петрол, за да може ценовото предимство на горивата да остава тук в България, за българските потребители, както и събраните допълнителни приходи от данъци и свръхпечалбите да се връщат при потребителите под формата на компенсации", съобщиха още от "Продължаваме Промяната".