0

А стрoфизикът Владимир Божилов: Не си давайте парите на вятъра

Купуваме и кръщаваме звезда на шефа. Новата мода набира скорост у нас, а служители напират да купят сертификати с името на началника, който става кръстник на звезда. Такива подаръци получават и бизнес партньори. Баби и дядовци пък „подаряват“ небесното тяло на новородено внуче, за кръщенето му или за дипломирането на вече порасналия наследник.

Кристал

Цената на подаръка, който се рекламира като уникален, е от 45 лева до 140 лева. Той идва с красиво изглеждащ сертификат и звездна карта с точните координати на небесния обект, показваща позицията му. Срещу допълнителна сума човек може да получи кристал във формата на звезда или сърце. Подаръкът може да пристигне при получателя си и с частица от истински метеорит, твърдят търговците в интернет пространството. Ако искате да видите как изглежда вашата звезда, трябва да посетите сайта на специалния звезден регистър и да въдете код, който е посочен в картата, която получавате.

Според специалистите обаче „вашата звезда“ не е официално призната от никоя реномирана астрономическа или научна институция. „От много време наистина има различни уебсайтове или платформи, които предлагат на потребителите да закупят било то звезда, парцел на Луната или на Марс. Всичко това няма абсолютно никаква реална стойност“, коментира пред вестник „Телеграф“ доц. д-р Владимир Божилов, който е астрофизик и заместник-декан на Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където е и преподавател в катедра „Астрономия“.

Каталози

Съществуват звездни каталози и всеки един от читателите на вестник „Телеграф“ може съвсем спокойно да си хареса която и да е звезда, да си направи свой каталог и напълно безплатно да кръсти тази звезда на любим човек, казва специалистът. „Звездите си имат номерца и това, че ние ще направим каталог например на Владимир, или каталог на Милена, е просто наше решение. В този смисъл всички платформи, които предлагат закупуване на звезди, са направили аналог на ваш собствен файл, на който на истинския номер на звездата стои някакво име, но това няма някаква реална стойност, нито е прието от астрономическата общност. Моят съвет към всички читатели е – не си давайте парите на вятъра. По-скоро свалете снимка на съответната звезда, която искате, вижте номера й и напишете послание за вашия любим човек, без да давате пари. Оформете го по начин, който ще покаже както красотата на Космоса, така и вашето желание, чувства и усещания към човека, на когото го подарявате“, казва още ученият.

5 милиона с парцел извън Земята: Декар на Луната върви по 35 долара

Находчиви търговци повече от десетилетие продават парцели на Луната и на Марс. Преди години така нареченото Лунно посолство отвори врати в Пловдив, а десетки българи си купиха парцел на естествения спътник на Земята. Проверка на „Телеграф“ показа, че то все още действа в Америка.

Декар лунен парцел се продава за 35 долара. Бизнесменът Денис Хоуп създава Лунното посолство през далечната 1980 година. Оттогава до момента над 5 000 000 души са се сдобили с парцел на Луната. „При закупуването на тези терени е абсолютно същото, тъй като съгласно договора за Космоса от 60-те години на миналия век той е на всички и няма как нито една държава или още по-малко частна компания да е собственик на което и да е планетно тяло или пък околоземното пространство. Никой не може да продава терени на Марс или на Луната, а дори някой да си е купил, няма как да влезе във владение. Шегата настрана. Подобен род продажби са опит да се използва интересът на хората към Космоса, за да може една или друга компания да печели, но те нямат никаква стойност“, категоричен е д-р Божилов.