Ц ената на традиционните курбани за здраве, които се правят масово в България на някой от големите християнски пазари, вече надхвърля 2000 лева. Това показа проверка на „Телеграф“ около отминалия Илинден и преди предстоящия следващ много почитан ден – Богородица (15 август). За да осигурят необходимите средства за продуктите и изработката на осветената чорба, на места събират и по 25 лева за кофичка с няколко порции.

Масово хората оставят на организаторите на курбаните за здраве по 5, 10 и 15 лева в зависимост от районите и от това къде какви по-големи дарители са се намерили.

„Един курбан горе-долу струва над 2000 лева. Говорим за 500-600 литра манджа. В Бобошево готвим в големи медни казани от по 250, 200, 100 литра. За тях през година-две даваме по над 1000 лева да ги калайдисат. Сега в периода на ваканциите се прибират повече хора, включително и от чужбина. Има и дарители, но при тези цени няма как да се направи, без да се събират пари. Една овца вече е над 400 лева. Затова се определя една сума за черпак, за да има с какво догодина пак да се купят продукти. При курбаните всеки идва и иска да даде нещо от себе си. Това в крайна сметка е за здраве и всички са съпричастни. Дори да знам, че някои нямат какво да оставят, ги викам да им сипя и да отнесат на децата. Всеки курбан си има различен отговорник и си води сметката на приходи и разходи“, разказа пред „Телеграф“ Георги Страшников от Бобошево и уточни, че е неписан закон да няма пазарлък за цената на животните, които се колят. „За курбан, колкото ти поискат, даваш и заминаваш“, категоричен е Георги.

Количества

„На 200 литра казан трябва да се сложат поне 60 килограма месо. Една овца трудно има 30 килограма чисто. За курбани трябва да се слагат по-тлъсти животни, ако може някой овен, но вече няма кой да ги гледа. Взимаме ги по-рано, защото в последния момент не става. Има си хора, които се включват с коленето. Младежта вече не се занимава с тия работи, но се справяме. Жените лесно се събират и режат. Само като им дадем знак и веднага се събират. С желание се включват. Миналата година у дома се бяха събрали 30 жени. Количествата не са малки - по 60 кила кромид, 30-40 килограма чушки и домати... Ако от събраните пари хартисат, се харчат за поправка на навеси, пейки, поддържаме мястото около бившия манастир“.

„За три казана по 100 литра трябват 3 овце. Случва се някой да дари една овца, когато чувства, че има нужда. Варим ги в казани на саджаци. Всичко на огън, за да е вкусно. Като го сложим към 9 часа, докъм 12 ври месото, след това слагаме другите продукти и до 14.00 часа ни е готов курбанът. Като има добра организация“, разказва и Йорданка Крушарска от Говедарци, която е в основата на организацията на традиционния курбан за Илинден край параклиса „Свети Илия“ в близост до селото. „Тази година овцете бяха по 320 лева, а преди години беше 170 лева“, коментира Йорданка и цените.

История

„Повече от 25 години раздаваме за здраве. Не помня коя година точно, но съпругът ми Васил с негов приятел тръгват нагоре по планината с един обикновен руски джип. Спирачките отказват и те по чудо оцеляват. Тогава той се зарече, че на Илинден ще дава курбан за здраве, защото това се случва близо по параклисчето на името на пророк Илия. Първата година направихме един казан 100 литра. Бяхме много малко. Сега вече правим по три казана по 100 литра и един по-малък, общо около 350 литра, и се събират много хора. Идват вече не само от селата, но и доста непознати хора, които знаят, че на Илинден на това място се прави курбан и се качват кой пеша, кой с джипове, понеже е далечко в планината. Особено, когато е в събота, както беше сега. Честваме го винаги на 20 юли и не го изменяме. В селото общите курбани понякога ги изместват, за да са в почивни дни и да могат да се приберат повече хора и да съберат повече пари. Има и по-пряка пътека, но тя е стръмна. Правим го ние двамата. Курбана го раздаваме без пари, а с парите, които събираме от продажбата на свещи и дарения за параклиса, пазаруваме за следващата година. Направихме навеси, боядисахме и се грижим да поддържаме мястото“, каза още пред „Телеграф“ Крушарска.

курбан
Личен архив

На Малка Богородица се прави за здраве

на децата, на Петковден – за нова къща

Традициите са разнородни, но има някои празници, на които се дава курбан с определени цели. На Малка Богородица (8 септември) – за здраве на децата, на Петковден (14 октомври) – за нова къща, а на св. Иван Рилски (19 октомври) – за изцеление, ако в населеното място бушува болест. Отделно според професията или препитанието цял бранш или група дава курбан на светията покровител. Рибарите – на Никулден, овчарите – на Гергьовден, пчеларите – на св. Прокопи, и т.н.