0

И ма политически натиск върху Комисията за защита на потребителите. Това обяви на извънреден брифинг директорът на КЗП Иван Френкев. "Имаме една безпрецедентна ситуация, в която се търси отговорност от Комисията за защита на потребителите - защо си върши работата. В сигнала до инспектората от министерството на икономиката се посочва, че КЗП не е компетентна да извършва проверки за продажбата на райски газ. Но именно заради тези проверки продажбата на райския газ беше ограничено", заяви шефът на КЗП.

„КЗП е един работещ орган, ползващ се с изключително високо доверие в българските граждани. Понякога сме единствените защитници на обикновените хора. Ще продължим да работим за интересите на българското общество”, обеща той.

На въпрос кой им спира работата, той отговори, че става въпрос за Министерството на икономиката и индустрията, в опит да се дискредитира, по думите му, предишната власт и ръководство, чрез назначаването на проверка.

"За нас тази проверка е изключително нелепа. Точно тези дейности са част от нашите правомощия. Работим в нашите компетенции, реално си вършим работата. В тази ситуация имаме сигнал защо си вършим работата - защо започнахте проверки за райския газ, защо излязохте по дискотеките и спряхте бизнес за милиони, защо продължавате да проверявате как се формират промоциите в магазините, без значение дали за храни или нещо друго. Имаме уникална ситуация - министерството пита защо сме си свършили работата, а не защо не сме си свършили работата", даде пример той.

Втора точка в сигнала на министерството е по повод програмата за наблюдение на цените на 12 вида стоки от първа необходимост вече 6 седмици. В България има пазарна икономика и КЗП не се меси в ценообразуването, но като комисия сме длъжни дали при прилагането на антикризисните мерки и при обявяването на промоции потребителите са защитени и дали са правилно обявен, обясни Френкев.