0

О т днешна гледна точка съм много щастлив и горд от това, което направих, защото в крайна сметка след толкова време всичко това излезе в полза на нашите хора. Това заяви в ефира на онлайн продукцията „Бомбакис подкаст“ северномакедонският певец и изтъкнат македонист Ламбе Алабаковски.

Чувства

Младият мъж подчерта, че благодарение на неговата дейност се стигнало до закриването на българските културни клубове. „Никой няма право да ви провокира във вашите собствени жилища и да ви поставя ултиматуми“, категоричен е жителят на Северна Македония. Той коментира, че "това е било кулминацията на всички патриотични чувства, които всички имаме, но не ги изразяваме. Или ги изразяваме по различни начини. Това е прилив на емоции".

Условно

Алабаковски блесна през лятото като говорител на протестите срещу преговорната рамка, които опозицията организира, а след приети поправки в Закона за фондациите и сдруженията сдружението "Иван Михайлов" в Битоля беше заличено от Централния регистър, както и „Цар Борис III” в Охрид. През юни Алабаковски беше арестуван за палежа на културния ни център в Битоля и получи най-ниската присъда - шест месеца условно. Част от македонистки настроените жители на бившата югорепублика пък го възприемат като национален герой.