0

А социация Фестивалите в България и община Банско канят изявени български творци да вземат участие в пленер под надслов „Музиката в камъка". Ще бъдат създадени скулптурни творби от камък, посветени на джаз музиката.

Това ще стане факт по проект „Музиката в камъка“. Алеята на джаза ще се намира в центъра на курортния град, сдобил се със славата на българската столица на този стил музика с провеждането на най-мащабния джаз фестивал, който натрупа вече 27-годишна история.

Скулптурни пластики, изобразяващи видните български музиканти Асен Овчаров, Леа Иванова, Милчо Левиев, Вили Казасян, Симеон Щерев, Васил Пармаков, Димитър Ганев, Петър Славов, Румен Тосков-Рупето, Емануил Манолов-Бадема, Марио Станчев и създателят на джаз фестивала в Банско - д-р Емил Илиев, ще бъдат изработени в отворен към младите артисти и публиката творчески процес. По този начин ще се реализира на още едно ниво линията на приемственост и обществено признание.

Колаборацията с музиканти ще осъществи синтез между изкуствата. Основният материал за скулптурите е пирински гранит, символично правещ паралел между силата на природата и силата на човешкия дух. Всеки автор може да представи до 4 идейни проекта по зададените параметри. Идейните проекти се представят с 4D скици, визуални презентации или други форми. За реализация през 2024 г. ще бъдат избрани 5 проекта, като те ще бъдат обявени до 15 май тази година.