0

Л егендарен астронавт на НАСА идва у нас. Рекордьорът на космическата агенция ще вземе участие във фестивала “Ало, Космос 4.0! Говори България!“, който ще се проведе във вторник в София Тех Парк. Майкъл Лопес-Алегрия е рекордьор с 10 излитания в открития Космос и общо 67 часа и 40 минути прекарани извън космически кораб.

Жури

С него ще се срещнат българчета. Те са му задали над 100 въпроса, които ще бъдат прегледани от журито от НАСА и от журито в България и ще бъдат оценени, за да бъдат  зададени най-добрите, и най-вълнуващите от тях на живо на Майкъл Лопес – Алегрия.

„Самият той има няколко десетки космически рекорда, включително и за най-дълготрайно престояване в открития Космос. Той ще бъде при нас, от плът и кръв, истински астронавт, дошъл за жалост не директно от Космоса, а от САЩ, но с преживявания и интересни истории от неговото време в Космоса. Той е един от малкото хора в нашата история, който може да разкаже нещо такова“, обясни пред радио София Екатерина Латинова – част от организационния екип на фестивала.

„Целта е да мотивираме децата да се интересуват все повече и повече от наука. Една от нашите цели на конкурса е завръщането на България като космическа сила“, посочи още тя.

Тази година на събитието ще има умален модел на марсоход, който децата ще могат да управляват. Учениците ще могат да се включат в шах турнир във връзка с напредъка на България в областта в последните години, организиран с помощта на Българската федерация по шах. Ще бъде показан и модел на печатната машина на Йохан Гутенберг, за да разберат децата как хората преминават от ръкописно преписване на книги към тяхното печатане.

Наука

Ден по-късно легендарният астронавт ще изнесе лекция във Физическия факултет на Софийския университет "Св. Кл. Охридски". Той ще представи какво е миналото, настоящето и бъдещето на пилотираните мисии в Космоса, както и ще разкаже какво е да бъдеш астронавт и как човек може да стане такъв.

Въвеждаща презентация ще изнесе Саймън Дженър от Axiom Space, който ще представи възможностите, чрез които Axiom Space помага на България да стигне до звездите.