0

16 нови икони са нарисувани от двете страни на параклиса „Свети свети Константин и Елена“, който е изграден на връх Костадин в Пирин планина. Жителите на гоцеделчевското село Делчево преди време построиха нартика (преддверие) към храма.

Край божия дом са вдигнати нови стени. Те са на два метра отстояние от тези на параклиса. Местните хора поставиха пейки в това допълнително пространство, за да има кът за отдих на миряните, които бият път до храма високо в Пирин планина. А те са все повече - българи и чужденци вървят почти час и половина, за да стигнат до уникалния параклис. 

„Това лято нашият съселянин Костадин Белчев, който от години има частна клиника в германската столица Берлин, отново се погрижи за украсяването на новото пространство. Той е човекът, който изографиса параклиса и вътре. Сега има нови 16 икони. Непрекъснато облагородяваме и района край храма, тъй като тук идват много туристи. Построихме параклиса с доброволен труд и с наши спестявания, помогнаха ни и дарители. Вижда се от цялата долина и от град Гоце Делчев“, заяви за „Телеграф“ кметският наместник на Делчево Иван Панайотов. 

Местните хора разказват, че преди повече от 200 години под върха градушка застигнала овчари от селото. Пастирите започнали да се молят бедствието да подмине Делчево. Изведнъж бурята спряла и това спасило селището. Тогава хората решили, че трябва да направят храм там. Днес вече този параклис е туристическа атракция.