0

П о 200-300 лева изкарват на нощ момичета, които продават балони с райски газ по клубове и дискотеки.  Това научи „Телеграф“ от свои източници. Сумата се заработва само от бакшиши, като отделно има и хонорар от работодателя, който е в рамките на 50-60 лева.

В някои заведения търсят момичета за продажба на балони на трудов договор, като официално те се водят сервитьорки или барманки. Има обяви за набиране на персонал в социалните мрежи, като пише: „Търсим сервитьори, бармани и други“, а след това има стикери с балони, което трябва да подскаже на потенциалните кандидати точно за какво иде реч.  

Процент

На места има твърдо заплащане, а има такива, които работят с процент от оборота. Например, ако са заработени 1000 лева, на момичетата им дават процент от тази сума, а при отчета освен парите те трябва да покажат и празните капсули от продадените дози. 

В заведението момичетата, наети за продажба на балони, обикалят, а клиентите могат да ги разпознаят по това, че имат тениска или шапка с логото на самото заведение. На кръста имат чанта, в която държат капсулите, а в ръката флакон, който е във формата на пистолет. 

Външни лица и клиенти на заведението нямат право да внасят отвън капсули и флакони, както е и с алкохола. За наличието им се следи на входа от охраната.  

Цени

Запознати разказаха пред „Телеграф“, че в момента цените на балоните са между 5 и 8 лева за брой. Преди, когато нашумяха, бяха по-скъпи, споделят момичета, които често се забавляват с райски газ. Има и дискотеки, в които цената на балона е 15-20 лева. 

Продавачките на балони обикновено са симпатични момичета и ако някои от клиентите реши, че иска да ги почерпи с балон, управителят им дава право да дърпат по време на работа и те.  
 Мария от София е на 20 години, но посещава нощни заведения от 16-годишна. Тя разказа пред „Телеграф“, че не е имала проблем да влиза в дискотеките и преди да стане пълнолетна. „Буташ 10 лева на охраната и не ти иска лична карта“, сподели тя. В заведението пък може да си поръчаш всичко – алкохол, райски газ и каквото друго пожелаеш, обяснява Мария.

Обикновено на вечер отиват около 200 лева при компания от шест човека за балони с райски газ. Има момчета, които дърпат по много, но други не са толкова големи фенове на усещането от това вещество. Мария сподели, че еуфорията от газа при нея трае около 10-15 секунди. Тя споделя още, че се е стигало и до стресови ситуации, в които след дърпане на райски газ и голямо количество водка, неин приятел е припаднал за няколко секунди.

Флакони и балони могат да се срещнат на тротоара пред дискотеките.

 Флакони и балони могат да се срещнат на тротоара пред дискотеките.
iStock

Забрана

През август миналата година влязоха в сила промени в Закона за здравето, с които се забранява продажбата на райски газ (диазотен оксид) и пълнители за него, включително и онлайн, на лица под 18 г., на територията на лечебни заведения, детски градини, училища, на спортни и обществени мероприятия, организирани за деца и ученици. Забраната важи и за закритите обществени места, каквито са нощните заведения. Според юристи реално това означава, че райският газ е забранен за употреба, с изключение на използването му за медицински цели и в хранително-вкусовата промишленост. Всички други употреби, включително по дискотеките, реално са в нарушение на закона. Тази забрана обаче масово не се спазва по нощните заведения. Не само това, ами има и специализирани магазини, които продават без проблем райски газ на непълнолетни. Група 13-годишни ученици от София спокойно си купили от такъв обект цял флакон за 50 лева и никой нищо не ги питал, разказва разтревожена майка, която се натъкнала на бутилката с райски газ, докато подреждала стаята на сина си.

Магазини

Продават флакони за кафенета и денонощни магазини за алкохол и цигари в столични квартали.

 Продават флакони за кафенета и денонощни магазини за алкохол и цигари в столични квартали.

В столицата има поне пет специализирани магазина, които продават всичко необходимо за опасното забавление – балони, машинки и консумативи. Отделно има и специални сайтове, в които може да се поръчат флакони денонощно. Цените им варират от 50 лева за тези, които стигат за 75+ балона, до 150 лева, достатъчни за 250+ балона. Предлагат се и капсули с различни вкусове – банан, ягода, крем, мента. Самите латексови балони са по 2 лева за 20 броя, а машинките вървят по 15 лева. Няма гаранция, че поръчаният по този начин райски газ няма да попадне в ръцете на малолетни. При отваряне на сайта потребителят само трябва да натисне с мишката бутона, че има навършени 18 г. Подобни сайтове работят денонощно в София и други градове, където доставят с куриер до 30 минути след поръчката. Плащането е с наложен платеж.

Юристи обясниха още, че към момента има необходимост да се въведе по-ефективен механизъм за регулация. Защото, ако сега влезе на проверка РЗИ в някое заведение, няма как да докаже, че в балона има райски газ, а не хелий например.

Затягат контрола

Включват го в списък с опасни вещества

Ще бъде изготвен списък с опасни за здравето вещества, като приоритетно в него ще бъде включен диазотният оксид (райски газ). Това съобщиха от здравното министерство вчера. 
Министър д-р Асен Меджидиев ще инициира промени в законодателството. В списъка ще попадат вещества, които не могат да бъдат класифицирани като наркотични, но са вредни за здравето на хората. 

Засега според Закона за здравето продажбата на диазотен оксид и пълнители с него, включително и онлайн е забранена, с изключение продажбата за медицински цели и за хранително-вкусовата промишленост. Затова със създаването на подобен списък от министерството целят затягане на контрола при употребата на райски газ.

Вчера депутати от ПП-ДБ внесоха промени в Закона за храните, които регламентират в какви обекти райският газ може да се използва при производството на храни. Текстовете са съобразени с европейски регламент, а за нарушителите се предлагат глоби, достигащи до 12 000 лева. Сред вносителите са депутатите Христо Петров-Ицо Хазарта и номинираният за премиер акад. Николай Денков.

Причинява припадъци и уврежда костния мозък

Райският газ се използва в медицината и стоматологията с цел притъпяване на усещането за болка и пряко влияе на невротрансмитерите в мозъка. Когато се прилага с цел забавление, вдишването му води до еуфория, откъсване от заобикалящата реалност и взрив от емоции. Пряката опасност се състои в изпълняване на рутинни дейности, като слизане по стълби, пресичане на улица, шофиране и работа с машини. Може да причини загуба на равновесие и невъзможност да се поддържа стабилна походка. Страничните му ефекти са халюцинации, повръщане, силен световъртеж и дори загуба на съзнание.  Особено опасно е, когато райският газ се комбинира с алкохол. Дългосрочните последствия при по-продължителен прием са развиване на дефицит на витамин В12, анемия, неврологични увреждания и увреждане на костния мозък. Хората, които често го употребяват, стават резистентни към упойка, когато се наложи някакъв вид хирургическа интервенция.

По темата работиха: Елена Иванова и София Симеонова