0

Д ългогодишният кореспондент на вестник „Телеграф“ в Благоевград и настоящ летописец на исторически събития и личности Румен Жерев беше отличен с националната награда в памет на ирландската журналистка Вероника Герин. Плакет и грамота му бяха връчени от Нейно Превъзходителство Мартина Фийни, посланик на Ирландия в София, и кмета на Благоевград Методи Байкушев.

„Изпитвам удовлетворение за оценения ми труд, но и немалко тъга за трагичната съдба на световните и родните идоли в различни области, попаднали по един или друг начин в блатото на алкохола и наркотиците. Разказвайки на страниците на вестника за живота на 18-те мои герои, между които Ърнест Хемингуей, Владимир Висоцки, Джо Кокър, Джанис Джоплинг, Марадона и други, ме обзе тягостно чувство какви капани залага животът на талантливи млади хора, рано завладени от парите и славата”, коментира Жерев.

Поредно отличие получи Виктория Пенкова, главен редактор на в. „Телеграф“, за системно и с активна гражданска позиция при отразяване на проблемите с разпространението и употребата на наркотици в България.