1

90-годишната хижа „Македония“, която е една от най-добре поддържаните в страната, се оказа ябълката на раздора между Национален парк „Рила“ и Българския туристически съюз.

Битката е кой да стопанисва сградата, която е построена от туристи за туристи и до момента винаги е била под крилото на БТС - Туристическо дружество „Айгидик“-Благоевград. През 2016 година тогавашният областен управител, без да отчете историческите документи и факти за изграждането на хижата през далечната 1933 година, я актува заедно с хижа „Чакалица“ като собственост на НП „Рила“. На базата на това решение на 26 февруари, без да се съобразят с многобройните протести от страна на БТС, управата на парка обяви конкурс за отдаване под наем на хижа „Македония“.

Съмнения

Председателят на ТД „Айгидик“ - Иван Големеев, недоумява как може хижата, която досега винаги се е стопанисвала от местното туристическо дружество, изведнъж да се окаже в ръцете на управата на парка. Според него целта сигурно е да се даде под наем на „правилния човек“, тъй като базата е сред най-добрите в цяла България. „Винаги за ремонтите и подобряването на постройката са се грижили туристите и най-вече благоевградчани - с материали, с труд, с транспорт. За да запазим хижата за туристите, утре (б.а.-петък, 15 март) се събираме в зала „22 септември“ в Благоевград, за да учредим инициативен комитет за защита на хижа „Македония“, заяви Иван Големеев пред „Телеграф“. Според него планинарите винаги са владеели хижата, а само в последните 15 години са инвестирани над 180 000 лв. за ремонт и поддръжка на сградата и околността, като нито един лев не е дошъл от НП „Рила“.

Наем

„Спазили сме закона на 100%. Ние нямаме право на стопанска дейност, затова отдаваме под наем сградата, за да се стопанисва по най-добрия възможен начин. Срокът за подаване на документи изтече на 12 март, но няма да коментирам нищо повече, докато не завърши цялата процедура“, каза в четвъртък за „Телеграф“ директорът на НП „Рила“ Красимир Андонов.