0

Ж ълт код за опасно време в неделя за голяма част от територията на страната! Само в източните части не се предвиждат опасни явления - в областите: Хасково, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич, Шумен, Силистра, Русе, информира Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Днес над страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще се развива купеста, в Западна и Централна България - и купесто-дъждовна облачност; там вятърът ще се ориентира от северозапад. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Има условия и за градушки. Повече слънчеви часове ще има преди обяд в Източна България, но вечерта и там ще превали и прегърми. Максималните температури ще са от 26°-27°, на места по високите западни полета - до 33°-34° на изток, в София - около 26°.

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца, вечерта ще започне да се повишава.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност, но ще се задържи почти без валежи. Ще духа слаб югоизточен вятър.

Максимални температури: 26°-30°. Температурата на морската вода е 23°-24°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Над планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще духа умерен северозападен, по високите части югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 22°, на 2000 метра - около 14°.