0

К омисията по ловна етика, традиции и приемственост към Управителния съвет на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“ ще предложи текст на клетва на българския ловец. Това съобщиха от НЛРС-СЛРБ на сайта си slrb.bg.

Текст

Идеята е полагането й да стане част от ритуала по приемане на млади ловци, като в текста ще залегнат основните морални цености, както при клетвата, която полагат новите депутати в парламента. 

Тази клетва на българския ловец няма да има задължителен характер и ще бъде приета от ловно-рибарските сдружения в страната по тяхно усмотрение. Възможно е обявяването й да стане част от тържествата за 140-ата годишнина на организираното ловно движение, която ще се чества тази година.

Комисията одобри и художествения проект за нова визия на фасадата на Дома на ловеца и риболовеца в София (сградата на НЛРС-СЛРБ на бул. „Витоша“ 31-33). В основата му е художествена композиция с тракийската богиня на лова Бендида, като проектът ще бъде реализиран след одобрение и от Управителния съвет на съюза.

Награда

За цялостно творчество на ловна тематика бе отличен писателят, художник и издател Лазар Мурджев. По време на заседанието председателят на НЛРС-СЛРБ инж. Васил Василев му връчи почетна грамота, с която писателят бе удостоен от Управителния съвет на Националната организация.

Членовете на комисията по ловна етика гостуваха и на ловно-рибарската дружина в с. Пет могили към новозагорското сдружение с председател Кънчо Георгиев. Там те имаха възможност да се потопят в един рядък и вълнуващ лов, който се практикува на малко места в страната - лов на нутрии.