0

И зграждането на съоръжения, които „ловят“ лавините на опасен склон в Боровец, предлагат експерти. Падащи снежни маси от години вземат жертви в района, известен като „лавината“, в непосредствена близост до Маркуджик 3, ски зона Боровец. Наскоро именно в района загина гръцки скиор, а други трима сноубордисти бяха затрупани.

За две десетилетия склонът взема две жертви, а на мястото стават множество инциденти.

Същевременно в този опасен район всяка зима навлизат голям брой хора, обясняват от Българска лавинна асоциация. Именно заради това организацията подава предложение до Министерството на околната среда и водите за изграждането на снегозадържащи съоръжения.

Опасност

Основният проблем е, че много хора не разпознават, че това място е опасно.
В посочения район всяка зима навлизат голям брой хора - една част от тях са пешеходни туристи, които използват лятната пътека, без да са наясно, че попадат в зона с висока лавинна опасност. Втората група са гости на курорта, които излизат от пистите, отново без да са наясно, че се разхождат на опасно място и нямат нужното оборудване. Третата група са запознати с опасността хора, с нужното оборудване, които независимо от поставените знаци за лавиноопасна зона навлизат в склона. „Предприетите до момента мерки и информационни кампании не достигат до този голям брой хора и съответно не дават нужния резултат. Това е и причината да предложим възстановяване на пасивните заграждения на склона и изграждане на активна защита“, аргументират предложението си от асоциацията.

Маркировка

Снегонавявания има на Пирин, Витоша и Рила. На Витоша вече има сведения за паднали лавини на някои характерни склонове, за щастие без пострадали, съобщават от Планинската спасителна служба. Следващите няколко дни бъдете внимателни и следвайте само зимната колова маркировка. Ако сте свидетели на падане на лавина в близост до популярни туристически обекти и няма пострадали хора, моля пак алармирайте ПСС. Това ще предотврати потенциална излишна акция по търсене на хора, отбелязват спасителите.