0

Д вама министри - на вътрешните работи и на отбраната, посетиха българо-турската граница в района на Елхово. Иван Демерджиев и Димитър Стоянов обходиха и част от оградата.

Демерджиев обясни отново мерки, които се вземат за ограничаване на мигрантите да преминават границата. Включени са военните, които помагат на гранична полиция и ще бъдат под тяхното ръководство, специални летателни средства- дронове и безпилотни летателни апарати и засилен контакт с турската страна. 

"Има яснота откъде преминават мигрантите, като по думите на вътрешния министър много се спекулира за пробойните в оградата. Преодоляването на това съоръжение става за минути със стълби - не си представяйте, че мигрантите минават през определени дупки в защитното съоръжение. Те поставят стълби, най-често по дървета и буквално за минута - две успяват да преодолеят съоръжението." Демерджиев каза още, че мерките на българските власти срещу каналджиите вече дават резултат - натискът върху границата е намалял.

 "Направихме списък с лицата  който се занимават с извозването на нелегални мигранти. Събрали сме данни, има случаи, в който са намесени и наши полицаи. Следващите дни ще има рокади, както и такива с повдигнати наказателни отговорности", каза още вътрешният министър.

"Охраната на българо-турската граница е подсилена с военнослужещи, като до седмица техният брой ще достигне над 500 души. Освен от Сухопътните войски, в ход е изпращането на служители и от "Военна полиция". Това съобщи министърът на отбраната Димитър Стоянов.

"Военнослужещите извършват наблюдателни и охранителни действия в патрули съвместно със служители на ГД "Гранична полиция". Задържането на нарушители на границата се извършва от граничните полицаи. След 7 септември служители на "Военна полиция" ще могат да извършват самостоятелни патрули и те ще имат правомощия и за задържане на нарушители", поясни министър Стоянов.

По думите му друго специализирано формирование военнослужещи ще извърши оглед и възстановяване на инженерното съоръжение от възпрепятстващ тип на границата, ако е необходимо.

"Сред първостепенните задачи е подобряването на пътната инфраструктура в региона преди зимния сезон. Лошите пътища причиняват щети върху техниката. Военнослужещите на границата разполагат с над 60 единици специализирана техника", каза още министърът на отбраната.