0

Р одители в цялата страна се втурнаха на Last minute пазар, за да стегната децата си за училище. В книжарниците и магазините за детски дрехи вече се трупат опашки, като най-търсени са черните гащета или клинове и бели фланелки за часовете по физическо. Майки и бащи масово предпочитат да оборудват учениците с тетрадки и пособия от щандовете за нехранителни стоки в големите вериги, където намаленията тази седмица достигат до 40 процента.

Комплект

Почти никъде другаде не може да се намери комплект от три тетрадки 40 листа голям формат на цена от 4,50 лева. Толкова струва и комплектът от пет тетрадки 60 листа малък формат. Понякога родителите купуват от хранителните вериги в по-големи количества, защото промоциите са само преди началото на учебната година, а тетрадки винаги са необходими.

Поскъпването е минимално в сравнение с предишната година. Снабдяването с униформи, които се шият от специализирани фирми в Русе, започва още през лятото, така че рядко се чака последният момент. Все пак в почивните дни молът в най-големия ни град на река Дунав е пълен с родители, които търсят анцузи, тениски, есенни якета и други дрехи, които не са част от ученическата униформа.

Разлика

Проверка на „Телеграф“ по магазините и книжарниците във Варна показа, че 24 бр. флумастери в голям хипермаркет се търгуват между 7 и 10 лв., а в книжарница за 15-20 лв. Твърда папка А4 струва между 4 и 7 лв. в магазина и около 10 лв. в книжарницата. Комплект за чертане от триъгълник, транспортир и линийка може да си купите за 2 лв. в хипермаркета и за близо 10 лв. в книжарницата. Разликата в цените на тетрадките е още по-фрапираща. Тетрадка формат А4 от 80 листа струва между 3 и 5 лв. по големите магазини и около 10 лв. в книжарниците. Същото е положението с моливите, като цената зависи много от качеството и марката на продукта. Блок за рисуване А4 от 40 листа се търгува на цени между 2,50 и 8 лева. Четките вървят от по 3,50 лв. за 13 броя в хипермаркета до 1-2 лв. за брой в книжарницата. Боички за рисуване и пастели струват между 4 и 10 лева.

Подготовката на ученика включва и закупуване на шише за вода и кутия за хранене, чиито цени също варират в широки граници. Ако решите да купите и нова раница, несесер, обувки, гуменки, анцуг за спорт, якета, шапки, шалове за есента и други задължителни приспособления за учебния процес, сметката за един ученик през новата учебна година ще набъбне до над 1000 лв.

Българско

„Хората предпочитат български тетрадки. Цените им не са по-различни от минали години“, коментираха пред „Телеграф“ управители и собственици на книжарници по главната улица на Стара Загора „Цар Симеон Велики“. Тетрадка от 20 листа за първи клас струва 65 ст., от 40 листа с широки редове са 95 ст., 1,65 лв. вървят 60-листови тетрадки. Ако кориците им обаче са специално щамповани с герои от филми или книги, цените скачат двойно и тройно. Найлоновите подвързии за тетрадки струват между 90 ст. и 1,50 лева. Химикалките започват от 50 стотинки, но могат да стигнат и 16 лева, ако са снабдени с пискюли или други „екстри“, към които интерес проявяват предимно момиченцата от началните класове. Средната цена на прилична химикалка е около 2 лева. Най-евтините несесери с пъстри десени са 13 лева. Тези с апликации стигат и 30. Блокчетата за рисуване са около 2,30-2,50 лв., единичен молив върви за 60-90 стотинки. Раници под 70 лева не могат да се намерят. Най-популярните цени са 70-80-90 и 100 лева.

„Имам двама ученици – в трети и седми клас. Сега гледам да набавя само най-необходимото. За останалите неща изчаквам, защото опитът ме научи, че вещи и пособия, които сега са на по-високи цени, през октомври примерно могат да се намерят по-евтино“, коментира Ивета Лазарова, която смята да напазарува по няколко тетрадки за синовете си, несесери, моливи и химикалки. „За раниците ще изчакам, сега са много скъпи“, сподели още жената.

Лудница

„При нас е пълна лудница. И не е така само до 15 септември, а това продължава до края на месеца. Все нещо са забравили, все нещо ново са им казали от съответното училище да се закупи. Добрата новина е, че няма промяна в цените на най-търсените пособия за учениците“, твърдят служители на една от най-оборотните книжарници в Благоевград.

Най-търсени са тетрадките, след като учебниците вече са безплатни за учениците. Тетрадка - голям формат от 80 листа голям форма, се продава за 3,20 лева. Има обаче и вносни тетрадки от Сърбия, които са по-скъпи - 4,20 лева. Тетрадка - голям формат от 60 листа, струва 2,70 лева. 

За първокласниците се купуват тетрадки с по-малко листа, тези от по 20 листа са по 60-70 стотинки, тези от 40 листа – по 1,20-1,30 лева. Целият комплект за един първокласник в Благоевград излиза някъде около 120 лева. Химикалите също са на прицел на купувачите - най-евтините са по 60-70 стотинки, а нагоре цената им може да достигне и няколко десетки левове.

Тепърва започват да валят и поръчките за учебни тетрадки по различните предмети. Тук вече думата имат преподавателите, те посочват какво точно трябва да имат учениците, за да се подготвят по най-добрия начин. След това е ред на родителите или на самите ученици да тичат до книжарниците, за да направят поръчките и да чакат те да се изпълнят, за да бъдат в пълна бойна готовност за поредната учебна година.

До 400 лева олекваме след родителска среща

Родителските срещи във варненските школа се провеждат в седмицата преди официалния старт на новата учебна 2024/2025 г., който тази година се пада на 16 септември (понеделник). Именно тогава става ясно и какво трябва да се купи от родителите за подготовката на школниците за училище. На подобни родителски срещи се олеква средно между 200 и 400 лв. Около 100 лв. излизат задължителните помагала за ученик основно обучение, въпреки че учебниците са безплатни. Близо 200 лв. струва комплект униформи. Още стотина лева се дават за касата на класа, които покриват подаръци и цветя за учителите, подаръчета за децата за първия учебен ден и други дребни покупки, необходими за учебния процес.

*По темата работиха: Елена Дюлгерова, Жанета Йорданова, Владимир Симеонов, Любомир Славов.