0

М агнитна буря ще ни мъчи няколко дни. Тя удари Земята през последния ден на март, но смущенията ще се усещат през първите дни на април, става ясно от страницата на Института по геофизика, геодезия и география към БАН.

Оттам посочват, че през последната седмица са се наблюдавали няколко слънчеви изригвания на запад и на изток от оста между Земята и Слънцето, които са причинили проблеми с радиокомуникацията за по няколко часа. Само преди седмица мощна магнитна буря връхлетя Земята и достигна степен 6.5 по 9-степенната скала. Тя беше и най-силната за последните шест години насам.

Смущения

Магнитните бури са резки и внезапни смущения на магнитното поле на Земята, които се предизвикват от изригване на Слънцето и взаимодействието на земната магнитосфера със слънчевия вятър. Явлението не причинява нарушения на здравословното състояние, но оказва влияе на чувствителните хора и някои могат да изпитат дискомфорт или неразположение. Те могат да се оплачат от  главоболия, аритмии, промяна в кръвното налягане, промяна в психофизичните параметри. 

Трудни заспивания и чести пробуждания през нощта също са характерни при слънчевите бури. Често смущенията влияят неблагоприятно на възрастните и на хората със слаба имунна система. Бурята може да оказва влияние върху хората няколко дни.

Навигация

Нарушеното магнитно поле обикновено предизвиква и нарушения в техниката, навигацията, сигналите, които се приемат и предават от сателитите, както и в електроразпределителната система, като най-уязвимите части от тази мрежа са високоволтовите съоръжения и трансформаторите. Затова специалистите препоръчват да се избягва шофирането поради липса на добра концентрация.

Добре е също така и повече разходки на открито, за да се намалят негативните ефекти. Приемайте и повече течности, за да не се обезводнявате, както и билкови отвари.